Hem Världen Bråthen döms till vård för pilbågsattacken i Kongsberg

Bråthen döms till vård för pilbågsattacken i Kongsberg

förbi admin
0 kommentar

Tingsrättens dom meddelades på fredagsmorgonen. Utfallet var väntat eftersom rättspsykiatriskt sakkunniga under rättegången uppgett att Andersen Bråthen lider av kronisk paranoid schizofreni, en diagnos han fick första gången redan 2007. Även åklagare och försvarare har också gått på denna linje.

Utlåtandet innebär att Andersen Bråthen inte kan ha ansetts tillräknelig när han utförde sina handlingar.

– Vi har att göra med en sjuk person. En person som är utan skuldkapacitet, sade åklagaren Andreas Christiansen i sin plädering.

Rättegången har pågått mellan den 18 maj och 6 juni. Den 38-årige Espen Andersen Bråthen stod åtalad för mord på fem personer, elva mordförsök och 13 fall av grovt hot. Han misstänks även för flera andra brott, bland annat för att ha kastat en kniv mot tre poliser. Han har tidigare förklarat sig skyldig på alla åtalspunkter.

Espen Andersen Bråthen.

Foto: AP

De flesta av dåden skedde inomhus i offrens hem. Det första larmsamtalet kom från en matbutik i Kongsberg strax efter klockan 18 den 13 oktober 2021.

Andersen Bråthen greps en halvtimme senare. Enligt åklagarmyndigheten hade han beväpnat sig med pilbågen, tiotals pilar och flera knivar i olika storlekar. Enligt polisen användes pilbågen för att skada offren och stickvapen för att utföra morden.

Läs mer:

Polisen som mötte gärningsmannen i Kongsberg: Jag hade en pil i ryggen

Polisen: Offren mellan 52 och 78 år – valdes ut slumpmässigt

Vårdens hantering av 37-åringen utreds

Du kanske också gillar