Hem Världen Carl Johan von Seth: Rysk ekonomi är en pappersbjörn

Carl Johan von Seth: Rysk ekonomi är en pappersbjörn

förbi admin
0 kommentar

När Ryssland, en av världens största krigsmakter, rustar vid Ukrainas gräns är det militära hotet är inget att vifta bort.

Men har Moskva också byggt en skottsäker ekonomi, som EU och USA inte kan straffa med sanktioner om landet faktiskt iscensätter en invasion?

Sedan Krimkrisen 2014 har det ekonomiska programmet i Kreml varit inriktat på beredskap och reserver. President Putin har blivit en hängiven ekonomisk prepper. Han har sanerat statsfinanserna, betat av utländska skulder och lagt pengar på hög i en växande oljefond.

Landets valutareserv är också formidabel. Centralbanken har samlat på sig dollar, euro och guld som räcker för att betala ryska importbehov i två år. Sedan Krimkrisen har Ryssland dessutom slutat köpa matvaror från Europa.

Allt detta har spätt på intrycket av ett ”Fort Ryssland”. En gängse bild verkar vara att Putin har byggt en ekonomiskt kärnvapensäker bunker och fyllt den med förnödenheter, medan EU godtroget har lallat på och inte tänkt på att ha ens ett par extra stearinljus i skåpet.

Men faktum är att rysk ekonomi inte alls innebär någon styrkeposition. Ryssland är ett medelinkomstland, jämförbart i både storlek och välståndsnivå med Brasilien. Om man ställer rysk ekonomi bredvid dess verkliga likar är det framför allt två saker som sticker ut: vansinnigt stora försvarsanslag och en ovanligt medioker tillväxt.

Sedan 2013 har rysk bnp-tillväxt varit i snitt 0,8 procent per år – jämfört med 3 procent i genomsnitt globalt. Levnadsstandarden är i bästa fall konstant, och utsikterna är dystra.

Dystra prognoser för rysk ekonomi

Rysslands ekonomi väntas fortsätta gå dåligt. Ukrainas utsikter har – tills nyligen – varit ljusare. Bnp per capita. Index, 100 = 2015

Källa: IMF World Economic Outlook, October 2021

Erik Meyersson, tidigare forskare på Handelshögskolan och numera analytiker på Handelsbanken, har påpekat att man måste förstå Kremls uppträdande i ljuset av den svaga ekonomin. Det gäller på två sätt.

Ukraina utgör för det första knappast något militärt hot mot Ryssland, kanske inte ens som Natomedlem i en avlägsen och hypotetisk framtid. Vad som däremot kan bli hotfullt – från Moskvas horisont – är landets politiska och ekonomiska utveckling.

Än så länge är Ukraina fattigare än Ryssland. Men trenden är positiv. Länder som Lettland och Litauen, till exempel, hade samma välståndsnivå som Ryssland på 1990-talet. Nu har de vänt Moskva ryggen, blivit EU-medlemmar och har dubbelt så höga inkomster som ryssarna.

Tänk om ukrainarna får samma utveckling? Vad händer när de ringer till sina släktingar i öst och berättar om nya jobb och välfungerande samhällsservice? Det vore ett större hot mot Putin än Nato.

Läs mer: Anna-Lena Laurén: Aktiviteten är intensivare än någonsin men ingenting händer

För det andra ska ”Fort Rysslands” kännetecken inte övertolkas. Moskva behöver buffertar, kanske inte främst av geopolitiska skäl. Rysk ekonomi är extremt beroende av världsmarknadspriserna på bränsle. Hälften av landets export är olja och gas. Det kräver marginaler.

Det är lätt att imponeras av de ryska reserverna. Men de kan lika gärna ses som bevis på hur bräcklig rysk ekonomi egentligen är, påpekar Erik Meyersson.

Dessutom är den ryska stagnationen ett problem, oavsett hur det går för Ukraina. Det finns offensiva planer på att modernisera ekonomin genom ett program av ”nationella projekt”. Men ett fullskaligt krig och hårda ekonomiska sanktioner skulle släcka det sista hoppet om välståndsökningar inom överskådlig framtid.

Det sägs ibland att Moskva ”tål” sanktioner och en konflikt med omvärlden. Men även auktoritära regimer behöver accepteras av vanligt folk. Obefogat och självförvållat elände är inte bra, ens för Kreml. Ledarna i Moskva vet förmodligen också att rysk ekonomi i själva verket är en pappersbjörn.

Läs mer:

”Förstår inte vad det är för garantier som Ryssland kräver av väst”

Lovisa Herold: Därför är tyskarna så rädda om relationen till Ryssland

Richard Swartz: Ryssland är ett imperium i långsamt förfall – det kan Putin inte ändra på

Lilla Litauen vägrar backa mot stormakterna Ryssland och Kina

Du kanske också gillar