Hem Världen Chef för dansk underrättelsetjänst häktad

Chef för dansk underrättelsetjänst häktad

förbi admin
0 kommentar

Det var den 8 december i fjol som den danska säkerhetspolisen uppgav att fyra personer hade anhållits misstänkta för att ha läckt “högt klassificerade upplysningar” från landets två underrättelsetjänster.

Åtminstone tre av dem begärdes häktade, men allt skedde bakom stängda dörrar och under sekretess. Nu har Köpenhamns tingsrätt (byret) lättat något på sekretessen och då framgår det att en av de häktade är Lars Findsen, som är den högste chefen för den militära underrättelsetjänsten (FE). Under åren 2002–2007 var han även chef för polisens underrättelsetjänst (PET).

“Sinnessjukt”

Under en omhäktningsförhandling i tingsrätten under måndagen nekade Findsen till anklagelserna och kallade fallet för “sinnessjukt”.

Vad för hemliga uppgifter som han anklagas för att ha läckt framgår inte, men danska medier har under det senaste året skrivit om en rad fall kopplade till de två underrättelsetjänsterna.

Förra sommaren avslöjade exempelvis en grupp internationella medier, bland andra Danmarks Radio, att USA:s underrättelsetjänst NSA tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar och på så vis till exempel spionerat på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.

I december blev två stora mediehus i Danmark kontaktade av chefer på FE och PET och varnades för att föra vidare hemligstämplade uppgifter. I början av 2022 har journalister på exempelvis Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske och Danmarks Radio blivit kontaktade av polisen för att vittna i fallet som rör Lars Findsen och de övriga anställda på underrättelsetjänsterna.

Blev avstängd hösten 2020

Findsen blev i september 2020 avstängd från sin tjänst sedan tillsynsorganet TET (Tilsynet med Efterretningstjenesterne) i en rapport kritiserat FE för att sedan 2014 gett felaktig information till sin granskare. TET fann dessutom tecken på att FE undvikit att följa upp indikationer på spionage samt att man olovligen inhämtat information om danska medborgare.

En kommission frikände senare Findsen och andra chefer för de påstådda oegentligheterna.

Du kanske också gillar