Hem Världen Cherson står i centrum för Ukrainas motoffensiv medan Ryssland beskjuter Ukraina med robotar

Cherson står i centrum för Ukrainas motoffensiv medan Ryssland beskjuter Ukraina med robotar

förbi admin
0 kommentar

Demokrater och republikaner har enats om att skicka robotsystemet ATACMS till Ukraina, ett system som USA tidigare tvekat att skicka då det skulle kunna användas för att beskjuta mål inne i Ryssland.

Men politikerna kan stöta på motstånd i Vita huset.

För en vecka sedan sa Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att USA inte kommer att skicka den typen av vapen.

ATACMS kan nå mål 280 kilometer bort och kan avfyras från de artilleriplattformar som redan finns i Ukraina, så kallade Himars, som bland annat använts för att beskjuta Antonivskijbron som leder till den av ryska styrkor belägrade staden Cherson.

Under torsdagen besköts en rad platser i Ukraina av ryska robotar – Charkiv, Kiev, Kropyvnytskij. Enligt Ukrainas militärledning har Ryssland avfyrat 49 robotar och utfört 44 flyganfall mot mål i Ukraina sedan början av juli. Totalt har 198 olika attacker utförts.

Vid en av attackerna på torsdagsmorgonen dödades fem personer medan ytterligare 25 skadades när ryska robotar träffade staden Kropyvnytskij. Många av dem var civila, uppger chefen för den lokala militära administrationen Andrij Raikovitj för ukrainska Interfax.

Även huvudstaden Kiev anfölls för första gången på över en månad tidigt på torsdagsmorgonen och ukrainska myndigheter uppger att 20 ryska kryssningsrobotar avfyrades i fem olika attacker. Femton personer skadades och flera byggnader i en förort förstördes. Två av robotarna kunde skjutas ned innan de nådde sina mål.

Enligt den ukrainska militärledningen avfyrades robotarna från Belarus.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på torsdagen till folket i ett tv-sänt framträdande. Presidenten gjorde klart att Ukraina aldrig kommer att ge upp innan hela landet befriats från den ryska ockupationsstyrkan:

– Vi kommer inte att sluta förrän vi har befriat den sista metern av Ukrainas territorium. Vi kommer inte att vila förrän vi har befriat den sista byn, den sista stugan, den sista källan, det sista körsbärsträdet, det sista pilträdet, sa Zelenskyj i talet.

– Varje dag slåss för att alla på vår planet till sist ska förstå: Vi är inte en koloni, inte en enklav, inte ett protektorat.

Zelenskyj sa också att Ukraina kommer att slåss till slutet. Men inte Ukrainas slut utan ockupanternas:

– Vi kommer att slåss för vår stat till slutet – till sista andetaget, till den sista patronhylsan, till den sista soldaten. Inte våra, utan fiendens.

Du kanske också gillar