Hem Världen Chersonbor vägrar rysk valuta | GP

Chersonbor vägrar rysk valuta | GP

förbi admin
0 kommentar

Ryssland har för avsikt att utöva “starkt politiskt och ekonomiskt inflytande” i Cherson, enligt den senaste bedömningen från den brittiska försvarsdepartementet. Staden i södra Ukraina togs över av ryska styrkor i början av mars och kommer att hjälpa Ryssland att öka kontrollen över det annekterade Krim, enligt bedömningen.

I ett försök att stärka kontrollen över området vill Ryssland försöka införa en övergång till rubeln. Men det kommer att bli svårt, menar Chersons ukrainske borgmästare Ihor Kolychajev.

– Om de försöker införa rubel här skulle vi kastas tillbaka till 1992, innan Ukraina fick sin självständighet, säger han till BBC.

Växlar valutan

Trots att de har varit ockuperade i 60 dagar försöker många invånare i Cherson hitta små sätt att visa motstånd – som att växla rubel till Ukrainas valuta, hryvnia.

– För tillfället finns det fortfarande växlingskontor i staden. Om jag får betalt i rubel tror jag att jag bara går och växlar in det mot hryvnia, det tror jag att andra också kommer att göra. Det är bara en liten protestaktion, säger Olha, som inte vill uppge sitt efternamn, till BBC.

Ukrainska medier har rapporterat att pensioner redan har börjat betalas ut i rubel i Cherson, men att många väljer att göra som Olha och växla pengarna till hryvnia.

I måndags meddelade Chersons borgmästare att ryska soldater intagit stadshuset, bytt flagga och låtit en utvald ersättare ta plats på borgmästarkontoret.

Enligt ryska uppgifter började ryska tv-kanaler sända från Cherson under förra veckan. Ukraina varnar för att Ryssland kommer att försöka skapa ytterligare en utbrytarrepublik under ryskt beskydd i Cherson-regionen, genom en iscensatt folkomröstning. Det har redan tryckts upp valsedlar, uppgav man häromveckan.

Utrustning förstörd

President Volodymyr Zelenskyj uppger i sin nattliga uppdatering att Ukraina har förstört över tusen ryska stridsvagnar, nära 200 ryska flygplan och nästan 2 500 bepansrade fordon.

Men trots dessa förluster har Ryssland fortfarande utrustning för fortsatta attacker, enligt Zelenskyj.

– Naturligtvis har ockupanterna fortfarande utrustning i lager. Ja, de har fortfarande robotar att använda mot vårt territorium.

Uppgifterna om de ryska förlusterna har inte bekräftats.

Du kanske också gillar