Hem Världen Containrar på gatorna – “kan snabbt bli värre”

Containrar på gatorna – “kan snabbt bli värre”

förbi admin
0 kommentar

Alla vägar som leder till Islamabad har under onsdagen blockerats inför den planerade demonstrationen. Polisen har använt tårgas för att skingra hans anhängare i staden, rapporterar AFP.

Även in- och utfartspunkterna på de stora vägarna mot Islamabad ska ha stängts ned av polisen i de närmaste storstäderna Peshawar, Lahore och Multan.

Den tidigare cricketstjärnan Imran Khan avsattes i en misstroendeomröstning i april. Förra veckan uppmanade han sina anhängare att fredligt marschera till Islamabad, för att pressa regeringen att utlysa nyval.

Khan: Marschen fortsätter

Under gårdagen meddelade landets regering att de förbjuder Khans protestmarsch. Det efter att en polis sköts ihjäl av en Khan-anhängare i storstaden Lahore, när de kom för att gripa honom.

Enligt regeringen och landets polis har demonstranterna planerat att ta med sig vapen till huvudstaden.

Trots förbudet meddelar Khan på en presskonferens i Peshawar att marschen kommer att fortsätta som planerat, och även att han själv kommer vara där.

“Märker av polisnärvaron”

26-åriga Amna Asad bor i en förort nordöst om huvudstaden Islamabad. Hon berättar för TT att även för henne är alla vägar in till huvudstaden blockerade, och inga fordon tillåts komma in. Utöver det hålls många kontor stängda och flera i staden, inklusive hon själv, arbetar hemifrån.

– Det är också ett förbud för fler än fem personer att samlas, säger hon.

TT: Hur är stämningen i huvudstaden?

– Sedan i går märker man av polisnärvaron mycket mer än tidigare. När jag kom hem från jobbet i går var det många polisbilar på vägarna, vilket är ovanligt. I dag är det ännu fler. De hade också placerat ut containrar på vägarna.

Hon tror att läget kommer att trappas upp antingen på torsdagen eller dagen efter. Trots de många avspärrningarna tror hon att Khans anhängare till slut kommer att nå huvudstaden.

– Oppositionen samlas i Lahore och andra städer och där är det väldigt mycket våld. Så när de väl når Islamabad kommer det att bli våldsamt även här, för de kommer att försöka stoppas.

Hundratals anhängare gripna

Imran Khan menar att han blivit avsatt i en USA-ledd kupp, och sade till reportrar i Peshawar att han skulle leda den största marschen i Pakistans historia, rapporterar AP.

“Mitt meddelande till nationen är: Alla måste bryta sig ur rädslans grepp för att uppnå frihet”, skriver den avsatte premiärministern på Twitter.

Enligt AP har Khan rest med helikopter till en motorväg 10 mil norr om huvudstaden, där han fördömde polisens agerande och uppmanade sina anhängare att gå med i marschen.

Tidigare i veckan grep polisen hundratals Khan-supportrar i nattliga räder, och regeringen har mobiliserat poliser och miliser på landets motorvägar.

För Amnas del vet hon ingen som deltar i protesterna än, men berättar att “alla hon känner” kommer vara där ifall de når huvudstaden.

Hon själv är försiktigt positiv till att delta.

– Jag kommer nog att demonstrera. Jag förstår anledningen och är för det. Men jag är orolig för säkerheten, säger hon, och tillägger:

– Nu är läget lugnt, men det kan snabbt bli värre.

Amna Asad tror att hon kommer demonstrera ifall protesterna når huvudstaden – men är också orolig för säkerheten. Bild: Privat via TT

Du kanske också gillar