Hem Världen Det här är Sanna Marins nya arbetsgivare: ”Spinndoktor för diktatorer”

Det här är Sanna Marins nya arbetsgivare: ”Spinndoktor för diktatorer”

förbi admin
0 kommentar
Den här artikeln innehåller inbäddat innehåll som kanske inte visas korrekt om vi inte har ditt samtycke att lagra information på din enhet. Du kan ändra ditt val under rubriken Dataskydd längst ned på sidan, eller genom att klicka här för att hantera dataskydd.

Storbritanniens före detta premiärminister (1997–2007) Tony Blair är ihågkommen inte minst för kriget i Irak. Kriget var en stor anledning till att han tvingades avgå som ordförande för Labourpartiet. Det visade sig senare att invasionskriget grundade sig på felaktig underrättelse.

Sedan dess har Blair varit diplomat, erbjudit konsulthjälp till skrupelfria regimer i Mellanöstern och Afrika samt blivit dubbad till riddare av Strumpebandsorden – Storbritanniens högsta orden. Han har också blivit mycket rik. 

Blair fungerade bland annat som rådgivare för Kazakstans enväldige president Nursultan Nazarbajev, efter att kazakstanska säkerhetsstyrkor skjutit ned 14 demonstranter under protester mot regimen 2011. Han hjälpte Nazarbajev att formulera ett tal i London. Han sade till exempel att Nazarbajev skulle säga att ”reformer tar tid”, enligt The Guardian. Blairs firma lär ha fått 13 miljoner dollar för konsulthjälpen. 2022 skakades Kazakstan av en ny protestvåg. Hundratals dödades. 

Du kanske också gillar