Hem Världen Detta har hänt: Protesterna i Kina

Detta har hänt: Protesterna i Kina

förbi admin
0 kommentar

Vad har hänt?

Efter att tio personer miste sina liv i en lägenhetsbrand i kinesiska Xinjiang torsdagen den 24 november utbröt omfattande protester mot landets covidrestriktioner.

Videor från branden cirkulerade på sociala medier, och visade hur brandbilen hade svårt att ta sig fram till byggnaden på grund av avspärrningar och staket – som förekommit utanför bostäder i Kina för att hindra de boende från att ta sig ut och på så sätt minska smittspridning.

Kinesiska myndigheter dementerade senare under en presskonferens att branden på något sätt försvårades av covidrestriktionerna.

Två dagar efter dödsfallen meddelade kinesiska myndigheter att de stränga restriktionerna ska lättas stegvis i Xinjiangregionen.Foto: Michael Zhang/AFP

Var har protester skett?

Invånare i regionen Xinjiangs huvudstad Urumqi tog sig efter branden ut på gatorna och ropade ”stoppa covidnedstängningen”. Protesterna spred sig under helgen efter branden till minst sju andra städer, däribland Peking och Wuhan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även utanför världens största Iphonefabrik Foxconn i Zhengzhou i centrala Kina har det pågått våldsamma protester efter att arbetare varit instängda i fabriken sedan pandemins start. De var endast tillåtna att röra sig mellan sina sovsalar och tillverkningsgolvet.

Samtidigt kommer rapporter om frihetsberövade i Hangzhou, södra Kina, och provinsen Yunnan efter fredliga protester.

Vilka protesterar?

Protester mot de hårda covidrestriktionerna syns på allt fler håll i Kina. Många av demonstranterna är unga personer, som tvingats tillbringa hela studietiden inne på universitetsområdet på grund av reglerna.

Det har kommit rapporter om demonstrationer från flera universitet runtom i landet, bland annat i huvudstaden Peking.

Poliser blockerade vägen för demonstranter som samlats för att protestera i Shanghai.Foto: Hector Retamal/AFP

När startade protesterna egentligen?

Protester mot landets covidåtgärder har skett tidigare, men inte i samma utsträckning. Trots övervakningskameror och säkerhetspersonal lyckades en eller flera personer hänga upp banderoller på en bro i Peking strax innan partikongressen i mitten av oktober.

”Vi vill ha mat, inte covidtest. Vi vill ha frihet, inte nedstängningar”, stod det bland annat på en av banderollerna, som togs ner snabbt.

Protester är ovanliga i Peking, som är extra övervakat eftersom det är där den politiska makten håller hus. Men mindre demonstrationer syntes i andra delar av landet en tid innan banderollerna sattes upp på bron.

Ett hål på trottoaren på den bron där någon eller några hade hängt upp banderoller med kritiska budskap mot Xi Jinping.Foto: Ng Han Guan/AP

Hur reagerar myndigheter och medier?

Demonstrationerna har väckt uppmärksamhet världen över, och satt Kinas myndigheter på helspänn. Protesterna har lett till en massiv polisnärvaro i landet, och censur.

Kinesiska bottar, det vill säga automatiserade falska konton, har fyllt plattformen Twitter med inlägg som syftar till att dränka information och diskussioner om demonstrationerna, skriver bland andra The Guardian.

Protesterna nämns inte i statliga medier. Där är i stället budskapet att Kinas nolltolerans mot covid-19 fungerar bra och att invånarna borde hålla sig till reglerna.

Kinas ledare Xi Jinping.Foto: TT

Varför protesterar invånarna?

Veckan då branden och protesterna tog fart nådde antalet nya bekräftade covidfall i Kina en ny toppnivå.

Landet har sedan pandemins start haft en nolltolerans mot covid-19. Något som inneburit stränga restriktioner i tre års tid.

Under Xi Jinpings tid vid makten har övervakningen av landets invånare intensifierats. Enligt rapporter har myndigheter på lokal nivå använt smittspårningsappar och pandemiåtgärder för förföljelse och förtryck.

Demonstrationerna har främst rört sig om ett missnöje kring hur pandemin hanteras. Covidpolitiken har även försämrat många kinesers levnadsstandard.

Läs mer:

Stora protester mot nedstängning efter lägenhetsbrand i Kina

Expert: Regimen kommer inte att ge efter för protesterna

Massivt polisuppbåd i Peking dagen efter protesterna

Våldsamma protester vid världens största Iphone-fabrik

Du kanske också gillar