Hem Världen Elva försök – ännu ingen talman i USA

Elva försök – ännu ingen talman i USA

förbi admin
0 kommentar

I torsdagens fem avslutade omröstningar lyckades Kevin McCarthy inte skrapa ihop de 218 röster som krävs för att han ska bli vald till representanthusets talman.

McCarthy hade i det elfte försöket åter 200 röster, vilket är tre färre än i den första omröstningen som hölls i tisdags.

Omröstningen har ajournerats till lunchtid på fredag, lokal tid.

Det är ett historiskt nederlag och den längsta talmanskampen på 164 år. 1859 tog det 44 omröstningar innan talmannen var vald. Men McCarthy verkade till synes oberörd efter det senaste nederlaget.

– Uppenbarligen så gillar jag att skapa historia, sade republikanen.

Intern splittring

Valet av ny talman till USA:s representanthus drar ut på tiden för att Republikanerna är splittrade. McCarthy har 20 partikamrater som inte vill släppa fram honom.

Utbrytargruppen är för liten för att kunna välja en egen kandidat, men då republikanerna innehar en knapp majoritet i kammaren är de tillräckligt många för att stoppa McCarthy.

Republikanen Matt Gaetz hade i den elfte omröstningen i stället nominerat den tidigare presidenten Donald Trump. Det finns ingen regel om att talmannen måste vara ledamot i kammaren. Men Trump fick bara Gaetz symboliska röst.

– Det skulle vara “business as usual”, sade Gaetz i kammaren om varför han inte stödjer McCarthy som talman, enligt CNN.

Ger inte upp

Förhandlingar pågår, enligt republikanska ledamöter. Trots hård motvind har McCarthy på intet sätt givit upp hoppet om att bli vald till talman.

– Det kommer fortsätta att vara så här tills vi når ett avtal, sade han till CNN under torsdagen.

På frågan i vilket skede han kommer att inse att resultatet inte kommer att förändras svarade han:

– Efter att jag har vunnit.

Republikanerna är sedan höstens mellanårsval i majoritet i representanthuset, som är den amerikanska kongressens underhus. En republikan ska således ersätta demokraten Nancy Pelosi på den viktiga talmansposten.

Representanthuset har 435 ledamöter.

Du kanske också gillar