Hem Världen Erdogan hotar med att ”frysa” svenskt Nato-inträde

Erdogan hotar med att ”frysa” svenskt Nato-inträde

förbi admin
0 kommentar

Enligt Turkiets president Tayyip Erdogan, så ”visar inte Sverige sin bästa sida” just nu när det kommer till de löften som Turkiet fått från Sverige och Finland, rapporterar Reuters.

Turkiet har tidigare gått ut med en rad krav som Sverige och Finland måste uppfylla för att Turkiet i slutändan ska godkänna deras Nato-medlemskap. Bland annat handlar det om 33 personer som Turkiet vill att Sverige ska lämna ut till Turkiet. Personerna påstås av Turkiet vara eller ha varit involverade i ”terroristorganisationer”.

Ratificeringsprocessen kvarstår

Turkiet har under månader upprepat sina krav och vid Nato-toppmötet i Madrid nåddes en uppgörelse mellan länderna och Turkiet lyfte sitt veto mot att inleda medlemskapsprocessen. Sverige och Finland blev då ”inbjudna medlemmar” eller “invitees” med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

Däremot kvarstår självaste godkännandet då samtliga 30 Natomedlemsländer måste då ge grönt ljus i varje lands parlament. Även Turkiets parlament måste godkänna Sveriges och Finlands medlemskap.

Turkiet har tydligt uttalat att man vill se konkreta följder av de ordalydelser om kamp mot terrorism, vapenexport och utlämningar som länderna enades om i Madrid.

– De måste följa det här dokumentet. Gör de inte det kommer vi inte att ta in dem i Nato, sade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV, enligt engelskspråkiga regeringsorganet Daily Sabah, efter Nato-toppmötet.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här signeras överenskommelsen

Du kanske också gillar