Hem Världen Etiopisk fredsförhandling inleds i Sydafrika

Etiopisk fredsförhandling inleds i Sydafrika

förbi admin
0 kommentar

Regeringen i Addis Abeba och representanter för regionen Tigray samlas i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria efter två år av strider som slitit Etiopien itu och slagit sönder regionen Tigray.

– Samtalen inleds för att finna en fredlig och hållbar lösning för den förödande konflikten, säger en talesperson för Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Förhandlingarna leds av representanter från Afrikanska unionen (AU), men de sker också i skenet av att regeringsstyrkor de senaste veckorna intensifierat en militär offensiv mot Tigray. Etiopiens regering har tidigare varit sval inför förslag om förhandlingar.

Men under ledning av Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo, tillsammans med Kenyas tidigare ledare Uhuru Kenyatta och förre vicepresidenten i Sydafrika, Phumzile Mlambo-Ngcuka, infinner sig stridande parter i Pretoria för fem dagars inledande samtal.

Konflikten mellan tigreanska grupper och regeringen i Addis Abeba inleddes i november 2020, då premiärminister Abiy Ahmed skickade den etiopiska armén till Tigray efter att ha anklagat tigreanska trupper för attacker mot militära anläggningar.

Flera miljoner invånare i Etiopien beräknas behöva humanitär nödhjälp på grund konflikten som tros ha kostat en halv miljon människor livet.

Du kanske också gillar