Hem Världen EU hotar ta Storbritannien till domstol

EU hotar ta Storbritannien till domstol

förbi admin
0 kommentar

Ilskan är stor inom EU för att Storbritannien ensidigt vill ändra handelsreglerna för Nordirland – en del av det mödosamt förhandlade brexitavtalet.

– Att ensidigt bryta ett avtal som säkerställer freden på Nordirland och som vi slöt för två år sedan är ett brott mot internationell lag. Därför tar vi nu till rättsliga åtgärder för att Storbritannien inte infört delar av brexitavtalet, säger EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic.

Enligt honom har EU legat lågt med de juridiska processerna eftersom man försökt få till en gemensam lösning på handelsproblemen på Nordirland. Nordirland är fortsatt en del av EU:s inre marknad, med fritt flöde av varor, för att det inte ska finnas gränskontroller på irländska ön.

Brittiska regeringen vill underlätta handeln till ön med en grön fil för varor som ska stanna i Nordirland och en röd fil för varor som ska vidare till EU-landet Irland och därför måste deklareras.

Men att ett annat land ska avgöra vilka varor som får föras in till den inre marknaden kan EU inte acceptera. Enligt Sefcovic har EU föreslagit lösningar som påminner om britternas med bland annat snabbfil för varor från pålitliga leverantörer.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss.

Foto: Niklas Hallgren

Förra året inledde kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot att Storbritannien ensidigt förlängde undantaget för nordirländska företag att tillämpa handelsreglerna i brexitavtalet

Den processen lades på is i oktober förra året eftersom EU-kommissionen hoppades kunna förhandla fram en lösning med britterna. Sedan februari har inga diskussioner förekommit mellan parterna.

Efter att brittiska utrikesministern Liz Truss lade fram lagförslaget att ändra i brexitavtalet har kommissionen på nytt aktiverat överträdelseförfarandet.

Dessutom inleder man två nya förfaranden mot britterna. Dels för att infrastrukturen i hamnarna på Nordirland är otillräcklig – kontrollerna är för få och bemanningen bristfällig. Dels för att britterna inte delar med sig av all handelsstatistik till EU.

Du kanske också gillar