Hem Världen EU-länderna möts – pressas att nå gasavtal

EU-länderna möts – pressas att nå gasavtal

förbi admin
0 kommentar

Det extrainsatta mötet i Bryssel hålls för att försöka mejsla fram en överenskommelse som ska stärka Europas energiberedskap inför vintern.

– Gårdagens besked från Gazprom understryker på nytt att vi måste vara redo för strypt tillförsel från Ryssland, när som helst. Och för att vara redo måste vi agera nu, säger energikommissionär Kadri Simson på väg in till mötesrummet.

Hon framhåller att man måste skära ned på konsumtionen i förebyggande syfte och fortsätta med den underjordiska lagringen av gas i Europa, som nu är uppe i 66 procent.

Väntar sig avtal

Hur, och ens om, gaskonsumtionen ska minska är EU-länderna inte ense om. Kommissionen har presenterat sitt förslag, som innebär att konsumtionen ska dras ned med 15 procent från augusti till maj.

– Jag förväntar mig att vi i dag kommer att ha intressanta politiska diskussioner, för medlemsstaterna har olika förutsättningar och utgångslägen. Men jag förväntar mig att vi i slutet av dagen har en politisk överenskommelse, säger Kadri Simson.

Risken är enligt bedömare att man landar i ett urvattnat avtal. Ungern har aviserat att man tvärtom vill köpa mer rysk gas.

Stryper Nordstream

Ryssland meddelade under måndagen att det statliga gasbolaget Gazprom drar ned på flödet genom ledningen Nordstream 1. Anledningen uppges vara tekniska problem med turbiner.

– Det finns ingen teknisk anledning att göra det, det är ett politiskt beslut, säger Simson.

Gazprom har inte bara hintat om Nordstream utan över en natt höjt trycket i ledningen Urengoj-Pomary-Uzjgorod, varnar den ukrainska gasoperatören. Detta kan enligt bolaget orsaka skador på ledningen.

Med på mötet finns också Ukrainas energiminister.

Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar framhöll under måndagen att han tror på ett avtal mellan EU-länderna.

Han säger på väg in till mötet att Europa måste minska sitt beroende av fossila bränslen och rysk naturgas.

– Det är vägen framåt för Europa. Det är en viktig del i att öka vår säkerhet och öka tillförlitligheten i vår energiproduktion. Det är ett viktigt steg, säger Farmanbar.

Du kanske också gillar