Hem Världen EU-topparna på plats i Kiev

EU-topparna på plats i Kiev

förbi admin
0 kommentar

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen kom i morse med tåget till den ukrainska huvudstaden.

“Skönt att vara tillbaka i Kiev, min fjärde resa sedan Rysslands invasion”, hälsar hon via Twitter.

Den här gången har hon dessutom med sig mer än halva sin kommission. 15 andra kommissionärer, däribland svenska Ylva Johansson och utrikeschefen Josep Borrell, ingår i den stora EU-delegationen.

Borrell väntas bland annat ha med sig löften om att fördubbla EU:s utbildningsinsats av ukrainska soldater under året, från 15 000 till 30 000 man – inklusive med utbildning i användande av stridsvagnar från väst.

Toppmöte väntar

Mer hjälp till minröjning och samtal om slopade roamingavgifter väntas dessutom.

“Vi är här tillsammans för att visa att EU står tillsammans med Ukraina, lika stadigt som någonsin förut. Och för att fördjupa vårt stöd och samarbetet”, skriver von der Leyen på Twitter.

Under dagen väntar överläggningar mellan kommissionen och den ukrainska regeringen. Det följs sedan i morgon av ett formellt toppmöte mellan Ukraina och EU, med von der Leyen, EU:s rådsordförande Charles Michel och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som deltagare.

En av huvudfrågorna under veckans möten är hur det går med Ukrainas strävan mot EU-medlemskap. Premiärminister Denys Sjmyhal hoppas att Ukraina ska kunna släppas in redan inom två år – något som dock betecknats som orealistiskt av de flesta bedömare.

Vill inte säga när

Inom EU-kretsar föredrar man att inte ge några tydliga löften om tid.

– Ukraina kommer att bli medlem i EU när de uppfyller alla villkor. Jag tycker inte att man behöver spekulera mer än så, säger en högt uppsatt EU-källa i en genomgång inför toppmötet.

Parallellt med EU-besöken i Kiev debatteras även läget i Ukraina av EU-parlamentet där försvarsminister Pål Jonson (M) talar för det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

– De bilaterala relationerna mellan EU och Ukraina är starkare än någonsin. Morgondagens toppmöte kommer återigen att visa att EU fortsätter att stötta Ukraina så länge som det behövs, säger Jonson i EU-parlamentet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel håller under fredagen toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Mötet är i samma stil som de toppmöten som EU regelbundet håller med exempelvis Kina, Indien, Japan och Kanada – det vill säga med enbart de högsta EU-topparna på plats, snarare än medlemsländernas alla stats- och regeringschefer.

Mötet har fem huvudämnen: Ukrainas strävan för EU-medlemskap, EU:s svar på Rysslands aggression, ukrainska fredsinitiativ och för att ställa ansvariga till svars, samarbete om återuppbyggnad och hjälp på energiområdet samt global livsmedelssäkerhet.

Exakt plats och tidpunkter för mötet har hållits hemliga av säkerhetsskäl. En presskonferens ska hållas, men kommer endast att sändas i efterhand till omvärlden.

Du kanske också gillar