Hem Världen Expert: Ryska militären letar efter syndabockar

Expert: Ryska militären letar efter syndabockar

förbi admin
0 kommentar

Det är turbulent i den militära ledningen. På lördagen meddelade ryska försvarsministeriet att general Sergej Surovikin har utnämnts till ny befälhavare för det som Ryssland kallar för ”specialoperationen” i Ukraina, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Surovikin har tidigare varit befälhavare för Rysslands östra militärdistrikt och 2017 utsågs han till chef för flygvapnet. Han har även deltagit i militära insatser i Syrien, Tjetjenien och Tadzjikistan. I juni i år tog han befäl över de ryskledda styrkorna i södra Ukraina.

Tidigare i år uppgav brittiska försvarsministeriet att Surovkins karriär hade kantats av anklagelser om korruption och brutalitet. I februari sattes han upp på EU:s sanktionslista, skriver Sky News.Foto: Pavel Golovkin/AP

Sedan den fullskaliga invasionens start i februari har minst åtta generaler har sparkats, omplacerats eller på annat sätt fösts åt sidan, uppger Washington Post.

I april tog general Alexander Dvornikov – även kallad ”slaktaren i Syrien” – över ansvaret för hela Ukrainaoperationen, men han sparkades efter bara sju veckor. Nästan samtidigt fråntogs general Andrej Serdjukov sina uppgifter som överbefälhavare för de luftburna elittrupperna. I september byttes den logistikansvarige generalen Dmitrij Bulgakov ut och förra veckan avlägsnades chefen för Rysslands västra militärdistrikt Alexander Zhuravlev, som ansvarat för striderna i Charkivområdet. Så sent som på fredagen byttes befälhavaren för Rysslands östra militärdistrikt, general Alexander Chajko, ut och samma dag meddelades att Svartahavsflottans befälhavare Igor Osipov hade ersatts.

Utöver detta ska minst tio andra generaler ha dödats i striderna.

Rysslands president Putin, försvarsminister Sergej Sjojgu, ryska flottans överbefälhavare Nikolaj Jevmenov och förre ledaren för operationen i Ukraina, Alexander Dvornikov, i samband med en militärövning i Svarta havet 2020.Foto: Alexej Druzhinin/AP

Det har ofta varit svårt att veta vem som leder kriget i Ukraina. Bytena i den militära ledningen offentliggörs sällan och få förklaringar ges.

Överstelöjtnant Peter Lidén, som tidigare varit Sveriges försvarsattaché i Ukraina och nu undervisar på Försvarshögskolan, tror att bytet till Sergej Surovikin bottnar i att Kreml anser att hans företrädare har misslyckats. Dessutom har general Alexander Lapin, som är ansvarig för striderna i nordöstra Ukraina, fått mycket negativ uppmärksamhet.

– Surovikin har heller inte visat sig speciellt duglig, men är på sistone mindre inkompetensförklarad än Lapin. Han kanske har kommit lindrigare undan för att Lapin har tagit mycket av kritiken.

Peter Lidén tror att Surovikin nu känner press på sig att ”göra något stort”, däribland vedergälla explosionen på Krimbron samt ta tag i förlusterna i nordöstra Ukraina. Samtidigt tror han inte att inte att befälsbytet kommer att påverka den ryska krigföringen i någon större utsträckning.

– Det bygger egentligen inte på hur duglig generalöversten är. De skulle behöva fler lägre officerare och truppbefäl som kan utbilda soldater i Ryssland och leda soldaterna i Ukraina, men de har skjutits bort.

Ryska militären är extremt toppstyrd. Det har till och med kommit rapporter om att president Putin själv har blandat sig i krigföringen och utan att följa befälskedjan nedåt gett direkta order till sina tre högsta generaler i Ukraina.

– Det är ett privilegium han i och för sig har enligt konstitutionen. I Ryssland är presidenten överbefälhavare och får styra direkt, han behöver inte gå via till exempel försvarsministeriet. Men har man inte kompetensen så ska man akta sig för sådant.

Att så många generaler har sparkats vittnar om hur det ryska militära systemet är uppbyggt.

– Det tyder på att man som vanligt letar syndabockar för vad som egentligen är ett dåligt system. Men så är det i många länder, inte minst i öst där får man några chanser och sedan lyfts man bort och straffas om man misslyckas.

Den senaste tiden har till och med försvarsminister Sergej Sjojgu fått hård intern kritik. Frågan är om han sitter löst.

– Det tror jag, men det skulle vara mycket speciellt eftersom han är kompis med Putin sedan länge. Jag tror att Sjojgu kan bli utsedd till syndabock, men att man inte velat göra det för tidigt eftersom det ändå är ett stort steg att ta.

Läs mer:

Expert: Ledare börjar tappa respekt för Putin

Putins popularitetssiffror minskar efter mobilisering

Du kanske också gillar