Hem Världen Experten: Det indikerar att Ryssland övergår till försvar

Experten: Det indikerar att Ryssland övergår till försvar

förbi admin
0 kommentar

Den befriade staden Cherson, som ligger intill Dneprfloden, fick tidigare i veckan besök av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Detta efter att de ryska soldaterna flytt över till den östra banken av floden.

– Jag bedömer inte att Ukraina kommer försöka ta sig över. Det är en extremt farlig operation och jag bedömer inte att Ukraina har förmågan att genomföra det.

Jörgen Elfving menar att Ukraina sannolikt kommer att fortsätta sin offensiv mot Zaporizjzja oblast, nordöst om Chersonområdet. 

– Det skulle innebära att man kan skära av de ryska trupperna som befinner sig kvar i Chersonområdet.

Enligt det brittiska försvaret kommer en del av de ryska trupper som tagit sig över floden att förflyttas till Bachmut, där blodiga strider pågått länge.

– Jag uppfattar inte att staden har avgörande betydelse, däremot en symbolisk betydelse. Har man stridit om staden ett längre tag och ryssarna intar den så kommer man att förklara det som en stor seger, förklarar Jörgen Elfving.

Fler robotattacker att vänta

Från Lviv i väst till Charkiv i öst – tisdagen den 15 november genomförde Ryssland en av de mest omfattande robotattackerna sedan krigets inledning och följde upp med en mindre robotattack på torsdagen.

– De kommer att fortsätta, frågan är bara vilken intensitet de kommer att ha med tanke på tillgången till robotar på ryska sidan, säger Jörgen Elfving.

Samtidigt spekuleras det i om Ryssland kommer att få iranska markrobotar.

– Det innebär att det kompenserar bortfallet av de egna robotarna och att man kan vidmakthålla robotattackerna mot ukrainsk infrastruktur.

Bygger skyttegravar

Det brittiska försvaret uppger att Ryssland förbereder skyttegravar 60 kilometer bakom frontlinjen, däribland på gränsen till Krimhalvön. Något som Elfving menar är ett tecken på att man förbereder sig för att försvara halvön.

– Möjligen skulle det kunna förklaras med att det finns en uppfattning i den politiska ledningen att man från rysk sida kommer att nå ett avgörande inom några månader.

I videon förklarar Jörgen Elfving hur den ryska strategin i kriget ser ut.

Du kanske också gillar