Hem Världen Experter: Splittring i väst kan ge Ryssland fördel i Ukraina

Experter: Splittring i väst kan ge Ryssland fördel i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Efter 100 dagars krig har Ryssland lyckats ta sig vidare in i Donbass, men hittills misslyckats med att framgångsrikt anfalla huvudstaden Kiev. Tre experter som DN talat med säger att mycket tyder på att kriget under de kommande 100 dagarna kommer att fortsätta utspela sig i östra Ukraina även om Ryssland beskjuter också andra delar av Ukraina från fartyg i Svarta havet.

Avgörande under de kommande månaderna blir hur väst kommer att kunna hålla ihop när energipriserna ökar och vissa länder vill gå en annan väg än andra.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som är lärare vid Försvarshögskolan, är orolig för att västs tillförsel av vapen till Ukraina kan svikta på längre sikt:

– Det är ett orosmoln. När effekten av sanktionerna kommer att kännas även i väst med ökande energipriser och med ett Ryssland som kan använda världssvältsvapnet genom att blockera spannmålstransporter från Ukraina, då finns det anledning till oro.

Ett flerfamiljshus i Kharkiv som träffats av ryska robotar.

Foto: Evgen Kotenko/Ukrinform/TT

Den eniga front som väst ofta talar om är inte så enig, säger Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, och pekar på hur det redan nu hörs röster från exempelvis Italien om att Ukraina kanske måste göra territoriella eftergifter så att kriget kan ta slut.

– Om sådana röster blir starkare kommer det att bli svårt för Ukraina att fortsätta det här kriget framgångsrikt, säger han och nämner också Frankrike och Tyskland där man börjat tala om fred och att Ukraina borde göra vissa territoriella eftergifter.

Och, säger Käihkö, om bränslepriserna fortsätter att öka och inflationen skenar då är det sannolikt att dessa röster blir starkare och att Europa splittras ännu mer.

– Faran är att det blir något slags vapenvila eller fredsavtal med de nuvarande frontlinjerna och då finns risken att kriget bara fortsätter om några år. Lösningen är inte att frysa läget så att Ryssland kan återhämta sig och sedan återuppta kriget, säger Ilmari Käihkö.

Joakim Paasikivi håller med. Om Frankrike, Tyskland och Italien sätter press på Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet då kan det bli ur en för Ukraina dålig position.

– Alla förhandlingslösningar nu som innebär landavträdelser uppmuntrar bara Ryssland och skapar en osäker fred som inte är hållbar och som ingen är nöjd med, säger han.

En soldat ur Ukrainas armé i byn Zelene Pole i Donbass som utsatts för rysk beskjutning.

En soldat ur Ukrainas armé i byn Zelene Pole i Donbass som utsatts för rysk beskjutning.

Foto: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/TT

Avgörande för den närmaste krigsutvecklingen blir hur snabbt det precisionsartilleri som väst nu är på väg att förse Ukraina med kommer att kunna sättas in i östra Ukraina, menar överstelöjtnant Peter Lidén vid Försvarshögskolan, som i fyra år var Sveriges försvarsattaché till Ukraina:

– Jag tror att Ukraina kommer att kunna få de västerländska artillerisystemen operativa under de kommande 100 dagarna och då kan man trycka bort ryska förband från områden som inte är stadsmiljö. När man börjar precisionsbekämpa de ryska förbanden kommer man att kunna få bättre effekt mot bunkrar och skyttegravar, något som är svårt att få just nu, säger Peter Lidén.

Joakim Paasikivi säger att mycket beror på var Ukraina väljer att sätta in dessa precisionsvapen:

– Nu tror jag att initiativet har gått över till Ukraina som kan välja var man vill ta striden i större utsträckning än vad ryssarna kan. Men jag skulle bli förvånad om Ukraina väljer att starta en storoffensiv, även om man har börjat i Cherson.

Samtidigt ser Joakim Paasikivi hur ryssarna är på väg att ta städer som Luhansk och Sievjerodonetsk och andra områden i Donbass för att kraftsamla i Donetsk:

– Men jag tror inte att ryssarna kan göra några större genombrott. Det blir mer som vi har sett med beskjutningar med artilleri och sedan en stabiliserad front.

Enligt Peter Lidén kommer Ryssland att behöva en framgång i Donbass samtidigt som Ukraina kommer att satsa på offensiver i såväl Charkiv som Cherson i syd.

– Jag tror inte att ukrainarna kommer att kunna ta tillbaka Cherson, åtminstone inte på något lätt sätt. Och det lär nog inte hända under de kommande 100 dagarna, säger han.

En ukrainsk kvinna med sitt barn i väntan på att komma med ett tåg som ska ta dem till Polen.

En ukrainsk kvinna med sitt barn i väntan på att komma med ett tåg som ska ta dem till Polen.

Foto: Daniel Leal/AFP

Problemet är bland annat att Ukraina, till skillnad från Ryssland, måste ta hänsyn till civilbefolkningen och till bebyggelsen.

– Det blir nog svårt för ukrainarna att återta större städer om inte ryssarna släpper dem. Detta kanske trots att motståndsrörelser nu agerar framgångsrikt i både Cherson och Melitopol.

Vare sig Joakim Paasikivi, Peter Lidén eller Ilmari Käihkö ser några stora militära genombrott från någon av parterna under de närmaste 100 dagarna. Och Ilmari Käihkö säger att man kan se hur den ryska offensiven börjat bromsa in i Donbass, detta trots att man koncentrerat sina bästa styrkor dit.

– Kriget kommer att bli långvarigt och det kommer att fortsätta under de kommande 100 dagarna. Lidandet kommer också att fortsätta och delvis att öka.

Och att vända kriget är inte lätt, menar Käihkö:

– Svårigheten för Ukraina blir att vända försvar till motanfall, det är mycket enklare att försvara än att anfalla. Därför är Cherson intressant. Här har Ukraina nått begränsade framgångar.

– Det blir även svårt för Ukraina att ta tillbaka de områden som man förlorat under våren.

Om Cherson skulle återtas vore det en stor symbolisk framgång eftersom den var den första staden som föll i ryssarnas händer och enligt Joakim Paasikivi kommer Ukraina att satsa på att ta tillbaka den, men inte så tidigt som inom 100 dagar. En av brigaderna ska enligt Paasikivi ha fått stridsvagnar från Polen och pansarskyttefordon från Nederländerna.

En förstörd rysk stridsvagn på ett fält i Novopil i Donetskregionen.

En förstörd rysk stridsvagn på ett fält i Novopil i Donetskregionen.

Foto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/TT

– Jag tror inte att Ukraina kommer att kunna ta tillbaka Donbass, inte på kort sikt, men om man lyckas skära av de ryska underhållslinjerna så kommer man kanske att försöka ta chansen. Fronten i östra Ukraina kommer i allt väsentligt att vara stabil de kommande 100 dagarna.

När det gäller striderna i Donbass är samtliga överens om att inget kommer att vara avgjort om ytterligare 100 dagar. Frontlinjerna kan komma att ändras något och de båda sidorna kan vinna viss terräng på ett ställe för att förlora terräng på ett annat.

– Vissa städer kommer nog att intas av Ryssland. Men det kommer att kosta för den ryska armén att komma längre, säger Peter Lidén.

Men kriget kostar också Ukraina. För några dagar sedan konstaterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att mellan 60 och 100 ukrainska soldater dör varje dag. 500 andra skadas.

Att stoppa Ryssland på alla fronter är knappast möjligt, menar Peter Lidén, istället handlar mycket om att orsaka kännbara förluster för varje kilometer som den ryska armén kan tänkas avancera.

– Jag tror inte att ukrainarna satsar på att försvara vissa platser till sista man utan att man istället försöker komma tillbaka med bättre vapen och med förhoppningen att de ryska förbanden ska implodera.

– Det finns redan problem med moralen bland de ryska soldaterna. Stridsgrupperna som från början bestod av mellan 700 och 800 personer är nu nere på 250 till 300 man. Och om man fortsätter ta stryk kommer det sannolikt att förvärra stridsmoralen.

Och även om det finns rapporter om sviktande moral också bland ukrainska soldater anser Peter Lidén att situationen är värre bland de ryska styrkorna.

– Det tror jag man kan spä på från ukrainsk sida om man kan fortsätta ta terräng i Charkivtrakten, men också kring Cherson eftersom den ryska sidan har problem med interna stridigheter där.

Ett förstört hus i Irpin utanför Ukrainas huvudstad Kiev.

Ett förstört hus i Irpin utanför Ukrainas huvudstad Kiev.

Foto: Sergej Supinskij/AFP

Joakim Paasikivi ser hur de nästa 100 dagarna kommer att ge mer initiativ åt Ukraina och han tror inte att Belarus kommer skicka soldater in i landet:

– Jag har svårt att se en ny offensiv mot Kiev inom de nästa 100 dagarna och rykten talar om att de belarusiska soldaterna inte vill sättas in mot Ukraina. Men hotet gör att Ukraina måste ha soldater i beredskap i den riktningen. Men framför allt kommer kriget att fortsätta i öster, säger han.

Peter Lidén säger att bilden att Ukraina kan vara på väg att vinna kriget inte är helt fel:

– Ännu så länge rör det sig framåt, ja, men det är trots allt ganska irrelevanta landvinningar från rysk sida. Ukraina har en miljon människor att tillgå och det har inte Ryssland om man inte mobiliserar. Om man inte förklarar krig.

– Jag tror att Ryssland redan har förlorat strategiskt om man ser till hur de ekonomiska sanktionerna kommer att slå mot det ryska systemet inom kanske ett år. Då får de det kämpigt på riktigt. Det som skiljer det militära verktyget från en stats övriga är att resultaten, på gott och ont, kommer snabbare.

Läs också:

Gudrun Persson: Putin har inte gett upp Kiev

Du kanske också gillar