Hem Världen Explosioner i Kiev efter misstänkta raketattacker

Explosioner i Kiev efter misstänkta raketattacker

förbi admin
0 kommentar

Enligt huvudstadens borgmästare, Vitalij Klytjko, rör det sig om flera explosioner. ”Flera explosioner i Shevchenskivskyi-distriktet i huvudstadens centrum. Detaljer senare”, skriver han på meddelandeappen Telegram.

Anton Gerashchenko, rådgivare till landets inrikesminister, bekräftar att minst fem har dödats och tolv skadats i samband med explosionerna, rapporterar CNN. Samtliga av dödsoffren uppges vara civila. Nyhetsbyrån AP uppger att minst åtta har dödats och 24 skadats, med hänvisning till ukrainska myndigheter.

Attackerna utgör de första mot den ukrainska huvudstaden på flera månader.

Zelenskyjs uppmaning: Lämna inte skyddsrummen

Flyglarm ska ha hörts över Kiev i över en timme innan den första detonationen inträffade. Hittills har fyra attacker rapporterats.

President Zelenskyj skriver i ett inlägg på Telegram att Ryssland ”Försöker förgöra oss och radera oss från jordens yta. Lämna inte era skyddsrum”.

Uppgifter om explosioner i flera städer

Samtidigt kommer det uppgifter om att detonationer även ska ha inträffat i Dnipro och Zaporizjzja under natten, skriver BBC. Explosioner ska även ha ägt rum i städerna Zjytomyr, Khmelnitsky, Ternopil, Lviv och Cherson.

Krigsvetaren: Svar på brosprängningen

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att Ryssland börjat attackera civila mål i högre grad i och med att man saknar bra underrättelser för att attackera militära mål. Han tror att måndagens attacker är ett svar på sprängningen av Krimbron i helgen.

– Den enkla tolkningen är att det här är ett svar på brosprängningen på Krim. Det kräver nya åtgärder från Ryssland och har man inte stridskrafter att vända kriget så attackerar man civil infrastruktur inför vintern, säger han till SVT Nyheter.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är attackerna ytterligare ett ”led i den ryska krigföringen”.

Kuleba: Putin är en terrorist

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba fördömer de ryska attackerna mot Kiev och andra ukrainska städer under morgonen.

”Flertalet robotattcker mot Ukraina. Putins enda taktik är terror mot fredliga ukrainska städer. Det här är hans svar mot alla som vädjar till honom om att tala om fred: Putin är en terrorist som talar med missiler”, skriver han på Twitter.

Du kanske också gillar