Hem Världen Extremhettan drar in – britterna håller andan

Extremhettan drar in – britterna håller andan

förbi admin
0 kommentar

Storbritannien håller andan inför vad som väntas bli den värsta hettan någonsin.

Operationer ställs in och mobilnätet kan slås ut när kvicksilvret sticker i höjden.

”Det är hög risk att värmekänslig utrustning slutar fungera” skriver brittiska väderinstitutet Met Office.

Under måndagen och tisdagen väntas allt annat än regn och tät dimma i Storbritannien. Det ska bli så varmt att det kan innebära livsfara.

”Sjukdomar och död kan förekomma även bland friska och inte bara i högriskgrupper” skriver den brittiska folkhälsomyndigheten UKHSA.

Storbritanniens väderinstitut, Met Office, har för första gången utfärdat en röd varning för extrem hetta. Prognoserna pekar mot 40 grader i skuggan. Däribland i London, Manchester och York. Det tidigare rekordet är 38,7 grader 2019.

Senast Storbritannien drabbades av en stor värmebölja var 2020. Då dog 2 500 personer till följd av hettan. Den här gången väntar betydligt högre temperaturer.

En skylt på motorvägen varnar för extremhettan.

Sjukvården ”mycket pressad”

På lördagen samlades regeringen till krismöte och ett nationellt nödläge har utlysts. Runtom i landet stängs arbetsplatser och invånarna avråds från att använda kollektivtrafiken. Det brittiska banverket Network Rail har låtit måla om vissa järnvägsspår i vitt för att de inte ska krokna i värmen, skriver The Guardian.

På elektroniska vägskyltar kan bilister läsa ”extremhetta – planera din resa – ta med dig vatten”.

För att förbereda sig har den brittiska sjukvården extra personal i beredskap. Operationer ställs in för att sköra personer inte ska resa till sjukhus i hettan samt för att frigöra kapacitet inom vården, skriver Mirror.

– Den allvarliga hettan kan faktiskt i slutändan, på grund av att den är så våldsam, leda till att människor dör. Vi är helt enkelt inte rustade för den här typen av värme i landet, säger Tracy Nicholls, chef för det brittiska förbundet för ambulanspersonal, till Sky News.

Framförallt är äldre, barn och bebisar utsatta för uttorkning och värmeslag.

Läget för sjukvården väntas bli ”mycket, mycket pressat” uppger Victor Adebowale som är ordförande för det nationella sjukvårdssystemet NHS till Sky.

Folk trängs i värmen på tunnelbanan.

Mobilnät kan haverera

Extremhettan kan också hota viktig infrastruktur. Väderinstitutet Met Office varnar för att mobilnätet kan haverera.

”Det är en stor risk för att värmekänslig utrustning kan slås ut, vilket kan leda till lokala avbrott för el och mobilnät” skriver Met Office.

Expertföretaget Cornwall Insight varnar för att kontaktledningar och transformatorer riskerar att ta stryk i värmen, vilket kan leda till störningar, skriver Mirror.

Om temperaturen passerar 40 grader kan också kärnkraftsverk få problem med nedkylningen, skriver Wales Online och hänvisar till Storbritanniens nationella plan för värmeböljor.

Mer hetta med förändrat klimat

Den hittills högsta temperaturen i Storbritannien är 38,7 grader och uppmättes i Cambridge 2019. Nikos Christidis, klimatforskare vid Met Office, berättar att klimatförändringarna gör att extremväder, som den stundande värmeböljan, kommer bli allt vanligare i landet.

– Vi hoppades att vi inte skulle hamna i den här situationen. Det är första gången vi prognostiserar över 40 grader i Storbritannien, säger han till Mirror.

Du kanske också gillar