Hem Världen Fartygen står kvar i de ukrainska hamnarna

Fartygen står kvar i de ukrainska hamnarna

förbi admin
0 kommentar

I går kunde det första fartyget lastat med ukrainskt spannmål segla vidare från Bosporen i Turkiet mot Tripoli i Libanon efter att lasten godkänts av ett tjugotal inspektörer.

Men trots att ytterligare 17 ukrainska fartyg står lastade och redo för avfärd, har inget av dessa lämnat Ukraina under de senaste två dygnen. Ingen har heller förklarat vad förseningen beror på, skriver nyhetsbyrån AP.

– Ytterligare fartyg är redan redo för avgång. De kommer att avgå i enlighet med det överenskomna schemat från de hamnar som är en del av spannmålsavtalet, och vi hoppas att allt fungerar och att Ryssland inte kommer att vidta några åtgärder som skulle förstöra dessa överenskommelser, sade den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba på onsdagen under en presskonferens.

Överenskommelsen som både Ukraina och Ryssland skrev under med Turkiet och FN slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare sagt att det är för tidigt att fira avtalet.

– I dagsläget är det för tidigt att dra några slutsatser och göra några prognoser. Låt oss vänta och se hur avtalet fungerar och om säkerheten verkligen kommer att garanteras, sade han i måndags då det första fartyget hade lämnat hamnen i Odessa.

Du kanske också gillar