Hem Världen FHM vill införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina

FHM vill införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina

förbi admin
0 kommentar

FHM skriver att det ”epidemiologiska läget i Kina när det gäller covid-19 är oklart och att resandet från landet öka kraftigt under de kommande veckorna”. Därför ber man regeringen att förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna visa upp intyg på att de testat negativt för covid-19.

De som föreslås omfattas av reglerna är personer över 12 år och tredjelandsmedborgare, vilket innebär personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz.  FHM  skriver att det är viktigt med ett gemensamt agerande på EU-nivå och att deras hemställan ska ses som en förberedelse inför en rekommendation från EU.

– Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina. Det gäller inte minst om det cirkulerar andra virusvarianter där än de som finns i övriga världen, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

I fredags meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att den svenska regeringen för dialog med andra europeiska länder för att en sådan reglering ska vara så samstämmig som möjligt i EU. Sedan tidigare har bland annat Italien och USA infört krav på negativt covid-test för personer som rest från Kina.

Du kanske också gillar