Hem Världen Film visar hur roboten träffar gallerian – kan vara misstag

Film visar hur roboten träffar gallerian – kan vara misstag

förbi admin
0 kommentar

Filmen som Zelenskyj lagt ut tillsammans med sitt nattliga tal visar hur en robot slår in i gallerian i Krementjuk, där omkring 1 000 personer ska ha uppehållit sig.

Ett 15-tal personer ska ha dödats i attacken, och ett 40-tal saknades. Sökande efter kroppar fortsätter fortfarande.

Efter dådet fördömde Zelenskyj Ryssland i kraftiga ordalag i ett videotal i FN, där han krävde att Ryssland ska kastas ut ur organisationen, och att landet ska klassas som en terrorstat. Den ryske presidenten Vladimir Putin kallade han för en ”terroristledare”, och uppmanade FN-delegaterna att besöka det sprängda köpcentrumet.

Samtidigt har film från övervakningskameror offentliggjorts. De är riktade mot en park intill shoppingcentret, och filmen visar hur flanerande människor flyr för sitt liv när explosionerna plötsligt inträffar.

Ryssland påstår i en kommentar att roboten träffat ett vapenlager intill köpcentrumet, och att explosionen orsakat en brand i köpcentrumet, som man hävdar ”inte användes”.

Det är inte första gången som Krementjuk attackeras av ryska robotar, som tidigare riktats mot ett oljeraffinaderi och infrastrukturanläggningar.

Enligt en uppdatering av underrätelseinformation från det brittiska försvarsdepartementet på onsdagen kan Rysslands mål ha varit ”infrastruktur”.

Bedömningen är att det kan vara rysk oförmåga till precisionsbombningar, och brist på precisionsvapen, som orsakat händelsen. Försvarsdepartementet jämför med bombningen av järnvägsstationen i Kramatorsk den 9 april.

Enligt uppgifterna kommer den här typen av attacker att fortsätta eftersom ryssarna i hög grad är beredda att offra civila för att försöka nå sina krigsmål.


https://twitter.com/DefenceHQ/status/1542015593011871744?cxt=HHwWgICwueHAq-YqAAAA

Experten Ove Bring säger till DN att beskjutningen av gallerian betraktas som ett folkrättsbrott vare sig attacken var avsiktlig eller inte.

Även om folkrätten i krig till viss del accepterar så kallad ”collateral damage”, eller ”civila kringskador”, är robotattacken för hänsynslös.

– Det här är inte ”collateral damage”, det är skador som är totalt oacceptabla enligt de folkrättsliga reglerna, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Du kanske också gillar