Hem Världen Flera ambassadörer kallades upp till utrikesdepartementet i Turkiet

Flera ambassadörer kallades upp till utrikesdepartementet i Turkiet

förbi admin
0 kommentar

Sedan Nederländerna i tisdags meddelat att man tillfälligt kommer att stänga sitt generalkonsulat i Istanbul på grund av vad man kallar ”säkerhetsskäl” har ytterligare länder följt exemplet.

Enligt turkiska Habertürk har också Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien och Schweiz följt Nederländernas exempel.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu jämförde på torsdagen de sju ländernas agerande med ett psykologiskt krig mot Turkiet. Också det turkiska parlamentets talman Mustafa Sentop reagerade starkt på de sju ländernas agerande:

– Det är tydligt hur det pågår försök att ställa Turkiet i dålig dager, sa Sentop enligt tidningen.

Turkiska medier skriver också att utrikesdepartementet i Ankara har kallat upp ambassadörer från nio länder sedan dessa tillfälligt stängt sina beskickningar ”under förevändningen att det finns ett terrorhot i Turkiet”.

Den svenska ambassaden i Ankara stängdes tillfälligt för allmänheten den 28 januari ”då det kan förväntas demonstrationer utanför ambassaden”, skriver UD.

Utrikesdepartementet har hittills inte velat bekräfta eller dementera för DN om Sverige var ett av de länder som fick sin ambassadör uppkallad.

torsdagen kallades Norges ambassadör i Ankara upp till det turkiska utrikesdepartementet sedan de norska myndigheterna inte ingripit mot en planerad bränning av Koranen.

Senare stoppade norsk polis den islamfientliga organisationen Sians planerade koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Oslo.

Turkiet har reagerat starkt på liknande protester i Sverige, Nederländerna och Danmark.

torsdagen varnade chefen för Irans fruktade nationalgarde Hossein Salami de som bränner Koranen:

– Den elden kommer att förvandla era egna kroppar till lik. Och muslimerna kommer inte att lämna er i fred ens om det går tiotals år, sa Salami med tydlig hänvisning till författaren Salman Rushdie.

Läs mer:

Sanna Marin: ”Sverige är inte en bråkstake”

Du kanske också gillar