Hem Världen ”Folkomröstningar” under vapenhot i östra Ukraina

”Folkomröstningar” under vapenhot i östra Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Med bara tre dagars varsel genomförs nu plötsligt ”folkomröstningar” i fyra regioner i östra och södra Ukraina: Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Väljarna får svara på frågan om de vill att deras region ska lämna Ukraina och i stället bli en del av Ryssland.

Här ska folkomröstningarna äga rum

Omröstningarna, som pågår mellan 23 och 27 september, är olagliga och kommer inte att erkännas av något annat land än Ryssland. De fyra regioner där de genomförs är också bara delvis ockuperade av rysk militär – i Zaporizjzja är exempelvis huvudstaden med samma namn under ukrainsk kontroll.

Hundratusentals, kanske miljontals människor i regionerna har dessutom flytt, till ukrainskkontrollerade områden eller utomlands.

På vissa håll, som runt staden Bachmut norr om Donetsk och i norra delen av Luhanskregionen, pågår hårda strider. Här återtog ukrainska styrkor byn Bilohorivka så sent som i onsdags.

Att denna charad ändå får gå av stapeln, och med sådan brådska, har med storpolitik att göra.

Rysslands president Vladimir Putin vill kunna säga att detta är ryskt territorium, vilket gör alla attacker mot dessa områden till direkta attacker mot Ryssland. Detta i sin tur ger honom möjlighet att skicka in ännu fler soldater i kriget, eftersom det nu handlar om ett ”försvarskrig”.

I sitt tal till nationen på onsdagen hänvisade Putin till den kommande annekteringen av fyra ukrainska regioner.Foto: Adrien Fillon/TT

Han hoppas också att införlivandet av dessa områden ska ge större trovärdighet åt hans hot om att använda kärnvapen mot länder som ”angriper fosterlandet”.

Resultatet av ”folkomröstningarna” är naturligtvis förutbestämda: det blir ett rungande ja till att gå över till Ryssland. Så lite tvivel råder om detta att Putin i sitt tal till nationen på onsdagen nämnde ”omröstningarna” och den kommande annekteringen i samma andetag.

Ett valdeltagande på runt 80 procent, med 90 procent ja-röster är vad de flesta tror har beställts. Detta kommer också att levereras och trumpetas ut i ryska medier som ett uttryck för folkviljan.

De ryska militärer som i samarbete med ukrainska överlöpare styr de ockuperade områdena kommer ändå att få ett styvt jobb att få det hela att se demokratiskt och folkligt ut.

I exempelvis Zaporozjzjaregionen kommer väljarna att avge sina röster under vapenhot. Så här skrev Jevgenij Balatskij, ledare för den ”militär-civila administrationen” i området härom dagen:

”Omröstningen kommer att genomföras genom att människor i områden som har befriats från nazismen söks upp på sina hemadresser. Till många kommer vår brigad med medlemmar i valkommissionen, givetvis åtföljda av poliser.”

”Vi återvänder hem”. Rysk valpamflett i Luhansk inför helgens ”folkomröstning” om anslutning till Ryssland.Foto: Nikolai Trishin/TASS

Balatskij motiverar detta med att om folk tar sig till vallokaler är risken alltför stor för att ”nazister” – det ryska ordet för ukrainare – attackerar dessa med artilleri. Bättre då att de uppsöks i sina hem av polisen.

Det stämmer att ukrainska kollaboratörer i ockuperade områden lever farligt. För en vecka sedan dödades exempelvis Ljudmila Bojko, ordförande i en lokal valkommission i den ockuperade staden Berdjansk, i en explosion som ukrainska motståndsmän tros ligga bakom.

Precis som ”folkomröstningen” på Krimhalvön 2014 – förspelet till Rysslands annektering – är omröstningar som dessa inte förenliga med Ukrainas konstitution. President Volodymyr Zelenskyj har också påpekat att deltagande i dem kan medföra åtal den dag områdena återerövras.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Ryssland ordnar ”folkomröstningar” på ockuperad mark i ren panik

Bevisen säkras ett spadtag åt gången i Izium

Du kanske också gillar