Hem Världen Försenad FN-rapport om Xinjiang släpps

Försenad FN-rapport om Xinjiang släpps

förbi admin
0 kommentar

– Rapporten om Xinjiang kommer att gå ut vid dagens slut, säger Jeremy Laurence, talesperson hos Michelle Bachelet.

Det innebär att rapporten ska släppas under Bachelets sista timmar på posten som människorättschef. Rapporten har försenats upprepade gånger och människorättsgrupper och en del länder har blivit allt mer otåliga.

Tidigare under onsdagen sade Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, att rapporten är en “fars”, och att han hoppades att Bachelet inte skulle publicera den.

– Vi motsätter oss bestämt att FN:s kontor för mänskliga rättigheter släpper den så kallade Xinjiang-relaterade rapporten. Den här rapporten är en fars orkestrerad av USA och ett litet antal västmakter, sade han.

Så sent som förra veckan sade Michelle Bachelet att det var oklart om rapporten skulle hinna publiceras innan hennes mandatperiod går ut.

Bachelet gjorde i maj ett kontroversiellt besök i Kina och besökte bland annat provinsen Xinjiang, där brutalt förtryck mot folkgrupper anses ha satts i system. USA:s regering har till och med betraktat Kinas förfarande i Xinjiang som “folkmord”.

Resan väckte skarp internationell kritik då många länder ansåg att det var en propagandaresa arrangerad av det kinesiska kommunistpartiet. Bachelet hävdade då att den sex dagar långa resan kunde förbättra fortsatta kontakter med Kina och Peking.

Du kanske också gillar