Hem Världen Försiktig öppning i danska regeringsfrågan

Försiktig öppning i danska regeringsfrågan

förbi admin
0 kommentar

– Tillit är inget man bara får. Tillit är något som måste byggas, underhållas och skapas, säger han i samband med partiets kongress i helgen.

Mette Frederiksen, som är statsminister i en övergångsregering, vill bilda en bred regering över blockgränsen. Det trots att det röda blocket fick egen majoritet i folketinget i valet den 1 november.

Gläntar på dörren

Hittills har Venstre, det största oppositionspartiet, inte låtit sig charmas av Frederiksens inviter. Men nu gläntar Jakob Ellemann-Jensen ändå på dörren till att sitta i regering med S.

– Mette Frederiksen har egen majoritet, och då är det min uppgift att se till att vi får största möjliga inflytande med de mandat vi nu har, det är det bästa för Danmark, säger han.

Förtroendet för statsminister Frederiksen fick sig bland annat en törn i samband med massavlivningen av miljontals minkar under pandemin.

“Har fått sig en knäck”

Det som nu sker är inte regeringsförhandlingar, betonar Ellemann-Jensen, snarare sonderingar.

Venstreledaren – vars parti nästan halverades i valet jämfört med 2019 – vill inte ge ett rakt svar på journalisternas frågor om huruvida han har fått tillbaka förtroendet.

– Man ska göra sig förtjänt av det. Tilliten har fått sig en knäck. Det måste vi jobba på och det kräver att båda parter anstränger sig.

Vändningen kommer efter att Ellemann-Jensen talat på landsmötet på lördagen och mötts av starka applåder när han sade att det nu är naturligt för partiet att söka inflytande “i regering eller i opposition”.

Om svårigheterna med regeringsbildningen ändå fortsätter riskerar en ny statsbudget att inte hinna läggas fram före jul.

Socialdemokraternas partiledare, statsminister Mette Frederiksen, har haft svårt att få ihop regeringsförhandlingarna. Arkivbild. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Du kanske också gillar