Hem Världen Fortsatt beskjutning av Zaporizjzja kärnkraftverk

Fortsatt beskjutning av Zaporizjzja kärnkraftverk

förbi admin
0 kommentar

Under söndagen slog FN:s atomenergiorgan IAEA larm om att en serie kraftfulla explosioner skakat i området kring det som är Europas största kärnkraftverk i sydöstra Ukraina.

I ett inlägg på Twitter skriver IAEA att explosionerna ägt rum såväl under lördagen som söndagen. Den grupp från IAEA som befinner sig i det av ryska trupper ockuperade kärnkraftverket uppger att det rört sig om ett dussintal explosioner som skadat byggnader och viss utrustning.

”Men ännu så länge inget som hotar säkerheten vid kärnkraftverket”, skriver IAEA också.


https://twitter.com/iaeaorg/status/1594281943742324736

Precis som vid tidigare beskjutningar under kriget anklagar de båda sidorna varandra för att beskjuta kärnkraftverket och området intill det. Vid flera tillfällen har kraftledningar slagits ut och oron för att kärnkraftverket ska ta skada har varit stor.

Rafael Grossi, generaldirektör för IAEA, har under hösten försökt få till en säkerhetszon runt kärnkraftverket. Men försöken har varit resultatlösa.

I ett reportage från kärnkraftverket som sänds av amerikanska ”60 minutes” på söndagen kallas kärnkraftverket för ”Den farligaste platsen i världen”.

Du kanske också gillar