Hem Världen Frankrike lamslaget av storstrejk mot pensionsreform

Frankrike lamslaget av storstrejk mot pensionsreform

förbi admin
0 kommentar

Stora delar av Paris kollektivtrafik har, precis som tågtrafiken i hela Frankrike, stått stilla på torsdagen.

Var tredje offentligt anställd har tagits ut i strejk. På tv-kanalen France 2 rullar repriser och i radio fylls sändningarna med musik, då även många medieanställda lagt ner arbetet. Även delar av landets utbildningsväsende håller stängt.

Pensionsåldern höjs från 62 till 64 år

Pensionsreformen, som presenterades förra veckan, innebär att pensionsåldern för de flesta i landet höjs från 62 till 64 år. Enligt opinionsundersökningar motsätter sig runt två tredjedelar av fransmännen förändringen – trots att den franska pensionsåldern redan är en av Europas lägsta.

Frankrikes fackföreningar ligger bakom torsdagens massmobilisering med över 200 demonstrationer över hela landet. Det är första gången som fackföreningarna gör gemensam sak på tolv år – den gången handlade det också om pensionsåldern, som då höjdes från 60 till 62 år.

Men protesterna biter inte på president Emmanuel Macron. På en presskonferens säger han, som tidigare, att reformerna är nödvändiga för att rädda hela pensionssystemet.

– Vi kommer att genomföra förändringarna respektfullt och i dialog med alla parter, men också beslutsamt och ansvarsfullt.

Hoppades på en miljon demonstranter

Macron, som befinner sig i Barcelona för ett fransk-spanskt toppmöte, sade att han hoppades att demonstrationerna kunde förbli lugna ”utan överdrifter, våld och förstörelse”. Samtidigt kämpade kravallutrustad polis mot stenkastande demonstranter i Paris.

Inga större skador har dock rapporterats.

Fackföreningarna sade inför torsdagen att man hoppades på mer än en miljon demonstranter i fler än 200 städer runt om i Frankrike. På torsdagskvällen rapporterade Le Monde att antalet demonstranter enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin var ännu fler än så – 1,12 miljoner, varav cirka 80 000 i Paris.

Du kanske också gillar