Hem Världen Frankrike lovar stöd om Sverige eller Finland angrips

Frankrike lovar stöd om Sverige eller Finland angrips

förbi admin
0 kommentar

Frankrike är EU:s enda kärnvapenmakt och har ett av Västeuropas starkaste konventionella försvar.

Ryssland nämns inte i uttalandet från Elyséepalatset, men liksom vid Boris Johnsons Sverigebesök i förra veckan är adressaten tydlig:

”Varje stat som försöker testa den europeiska solidariteten genom hot eller någon form av aggression mot Finlands eller Sveriges suveränitet, ska med säkerhet veta att Frankrike kommer att stå vid dessa båda länders sida”, står det i uttalandet från Elyséepalatset.

Emmanuel Macron välkomnar Finlands och Sveriges beslut att ansöka om medlemsskap i Nato, och betonar att ländernas ”robusta” försvarsförmågor kommer att stärka hela försvarsalliansen. Han framhåller att det rör sig om två länder som likt Frankrike står upp för demokrati, individuell frihet och rättsstatens betydelse.

Frankrike upprepar också sitt åtagande att följa den så kallade solidaritetsklausulen i EU-fördraget (artikel 42.7), enligt vilken alla EU-länder är skyldiga att bistå ett medlemsland som utsätts för ”väpnat angrepp på sitt territorium”.

Vid EU-toppmötet i Versailles i mars påminde statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin om detta åtagande i ett formellt brev till sina kollegor. Saken berördes sannolikt också i förra veckans telefonsamtal mellan Magdalena Andersson och Emmanuel Macron.

”Mycket bra samtal”, skrev Andersson efteråt, och betonade att hon ”mycket uppskattar Frankrikes stöd för Sveriges vägval om försvar och säkerhet”.


https://twitter.com/SwedishPM/status/1525068852773765120

På samma sätt som i Storbritanniens solidaritetsförklaring med Sverige finns en brasklapp i EU:s solidaritetsklausul om att stödet ska vara förenligt med eventuella Natoåtaganden. Om Nato vill undvika en direkt konflikt med en eventuell angripare – som i Ukraina i dag – kan stödet under ansökningsperioden därför begränsas till vapenleveranser, underrättelser och andra former av understöd.

I uttalandet skriver dock Macron att Frankrike redan i dag är redo att ”fördjupa samarbetet om försvar och säkerhet, delta i strategiska överläggningar på hög nivå och utöka det militära samarbetet” med Finland och Sverige.

Läs mer:

USS Kearsarge kommer till Stockholm – får knappt plats

Erik de la Reguera: Brittisk militär närvaro kan öka i Östersjöregionen

Du kanske också gillar