Hem Världen Franska parlamentsvalet: Mélenchon utmanar Macron

Franska parlamentsvalet: Mélenchon utmanar Macron

förbi admin
0 kommentar

Stadsdelen Lilla Marocko i den nordfranska staden Lille fick sitt namn på 50-talet, då marockanska soldater som hade stridit i den franska armén under andra världskriget bosatte sig här.

Hit har Ugo Bernalicis från radikala vänsterpartiet Det okuvade Frankrike kommit för att kampanja.

Det är onsdag eftermiddag. Då har franska barn ledigt från skolan och brukar i stället ha fritidsaktiviteter. På en gräsplätt intill ett höghus har en hoppborg monterats upp och i ett stånd bjuder partifunktionärer på spunnet socker. Barnen flockas, men det är få vuxna som tar politiska pamfletter eller pratar med de ditresta politikerna.

I parlamentsvalet driver vänsterpartiet framför allt tre frågor: minimilönen ska höjas med 15 procent till en nettolön på motsvarande 15 800 kronor, pensionsåldern ska sänkas från dagens 62 till 60 år och staten ska införa ett pristak på vissa livsmedel och bensin.

– Om vi inte gör något nu, kommer människor snart inte ha råd att värma sina bostäder, inte precis just nu men i höst. Och andra kommer inte att ha råd att ta bilen för att jobba, säger Ugo Bernalicis.

Aïcha Cheboub arbetar deltid i en livsmedelsfabrik och har ett par år kvar till pensionen. Hon säger att hon märker de högre priserna på basvaror som matolja, pasta och ris.

– Tidigare fick man till exempel inälvor eller köttben gratis från slaktaren, nu måste man betala för det också, säger hon.

– För mig är det allra viktigaste frågan i valet priset på mat, momsen och bränslepriserna.

Aïcha Cheboube har bott i stadsdelen Lilla Marocko sedan 50-talet. När hon flyttade in var höghuset bakom henne nybyggt. De flesta som bodde där arbetade på den nu nedlagda cigarettfabriken.

Foto: Sigrid Melchior

Ugo Bernalicis är sedan 2017 parlamentsledamot för en av de fem valkretsarna i Lille. Han är tämligen säker att han blir omvald i år. Hans parti, med sin karismatiske och kontroversielle partiledare Jean-Luc Mélenchon, har seglat upp som den drivande vänsterpolitiska kraften i Frankrike.

Efter presidentvalet tidigare i vår utkristalliserade sig tre tydliga politiska block: ett brett vänsterblock kring Mélenchon, en liberal mittenrörelse ledd av president Emmanuel Macron och ytterhögern med Marine Le Pen i spetsen.

Vänsterblocket består av Det okuvade Frankrike, Socialistpartiet, Miljöpartiet, Kommunistpartiet och en handfull småpartier. I maj samlades de under namnet Folkets nya ekologiska och sociala union (Nupes). Deras kandidater konkurrerar inte med varandra i de olika valkretsarna och de går till val med en gemensam kandidat till posten som premiärminister: Jean-Luc Mélenchon.

– Det här är inte bara ett valtekniskt samarbete. Vi har en gemensam politik som bryter med det gamla, ett gemensamt program, säger Ugo Bernalicis.

De frågor som vänsterkoalitionen väljer att lyfta fram är just de sociala reformerna och klimatomställningen. De frågor där partierna tycker olika tonar man ner. Det gäller exempelvis EU-politiken och synen på Ryssland.

Vänsterkoalitionen har vind i seglen. Opinionsinstitutet Ipsos senaste undersökning inför valet på söndag visar att den har stöd av 27,5 procent av väljarna, medan Macrons mittenallians får 28 procent. Nationell samling kommer efter med 20 procent och högerpartiet Republikanerna 11 procent.

Ugo Bernalicis, ledamot i franska nationalförsamlingen för radikala vänsterpartiet Okuvade Frankrike. Han kampanjar för att bli omvald i en av fem valkretsar i den nordfranska staden Lille.

Ugo Bernalicis, ledamot i franska nationalförsamlingen för radikala vänsterpartiet Okuvade Frankrike. Han kampanjar för att bli omvald i en av fem valkretsar i den nordfranska staden Lille.

Foto: Sigrid Melchior

En föraning är resultaten från utlandsfransmännen, som redan har röstat. I tio av de elva valkretsarna utomlands går vänsteralliansen vidare till den andra valomgången, mot Macron. Det är dubbelt så många som i parlamentsvalet 2017.

Bernalicis förklarar det starka stödet med att folk ser att ett vänsteralternativ faktiskt kan få majoritet och verklig politiskt inflytande. Macrons framgångar har främst berott på taktikröstande, antingen för att stoppa Le Pen eller för att inte kasta bort sin röst på en kandidat som inte har någon chans att gå vidare, säger han.

Vänsteralliansen hoppas på egen majoritet i nationalförsamlingen, vilket skulle kräva 289 av 577 mandat. I så fall skulle Jean-Luc Mélenchon bli premiärminister och samregera med den liberale presidenten Emmanuel Macron.

Det är inte särskilt troligt. Men samtidigt ser inte heller Macron ut att få egen majoritet. Det innebär att han kommer att behöva söka stöd i vänsteralliansen för sin politik.

– Hur det än blir så kommer det att bli annorlunda än före valet. Även det sämsta utfallet betyder att vi blir den främsta oppositionella kraften, säger Ugo Bernalicis.

Läs mer:

Den franska vänstern enas bakom Jean-Luc Mélenchon

Erik de la Reguera: Fyra stora uppgifter för Emmanuel Macron

Du kanske också gillar