Hem Världen Gatukrig i Bagdad – shialedaren al-Sadr har nyckelrollen

Gatukrig i Bagdad – shialedaren al-Sadr har nyckelrollen

förbi admin
0 kommentar

Stridigheterna i sjumiljonerstaden Bagdad nådde på tisdagen stadsdelen Gröna zonen, ett cirka tio kvadratkilometer stort område där parlamentet och de flesta ambassadbyggnaderna ligger. Zonen är avspärrad från resten av stan med en fyra meter hög betongmur. Men natten till tisdagen sköts raketer in mot det befästa området mitt i Bagdad, och beväpnade aktivister tog sig in i kvarteren.

Våldsexplosionen betraktas med stor oro i Irak och dess grannländer. Iran har stängt gränsen till Irak, och Kuwait har evakuerat sina medborgare. I Bagdad råder utegångsförbud.

Bakom oroligheterna ligger en mångårig maktkamp mellan olika religiösa och etniska grupper, som var och en har ett avsevärt våldskapital i form av välbeväpnade miliser.

Huvudperson i maktspelet är Muqtada al-Sadr, 48. Han är överhuvud i en av den shiamuslimska världens mest respekterade släkter som härdats i det förtryck som Iraks störtade och avrättade diktator Saddam Hussein utövade. Saddam gynnade Iraks sunnimuslimska minoritet, medan shiamuslimerna, cirka 60 procent av Iraks befolkning, diskriminerades.Foto: Qassem al-Kaabi/AFP

al-Sadr är son till storayatollan Muhammed Sadiq Sadr som mördades av Saddams säkerhetsstyrkor år 1999 och sonson till den legendariske shialedaren Muhammed Bakr Sadr som avrättades av den irakiska regimen år 1979.

Efter den amerikanska invasionen av Irak i mars 2003, och det efterföljande kaoset när det ”nya” Irak skulle formeras, skaffade sig Muqtada al-Sadr en nyckelposition. Mycket i kraft av hans starka ställning bland de fattiga och missgynnade, och Mahdiarmén, den milis han skapade.

Nu har al-Sadr vecklat in sig i en maktstrid med en annan shiaislamsk fraktion som är nära lierad med Iran, shiavärldens starkaste nation. Motsättningarna har ställts på sin spets efter parlamentsvalet som hölls för drygt tio månader sedan, den 10 oktober förra året.

Valet blev en framgång för al-Sadrs partiallians Sairoun, som nu fick 73 av de 329 platserna i parlamentet, jämfört med de 54 mandat de haft tidigare. Samtidigt gick det partiblock i parlamentet som stöder Iran kraftigt bakåt.

Men al-Sadr misslyckades med att skapa den koalition som behövdes för att skapa ett hållbart regeringsalternativ. I stället lämnade hans parti parlamentet i juni i år. Nu förs den parlamentariska kampen på gatan, med Muqtada al-Sadr som en alltmer nyckfull och oförutsägbar dirigent. Under sommaren har hans supportrar ockuperat det irakiska parlamentet vilket omöjliggjort debatter och sessioner.

I måndags meddelade Muqtada al-Sadr att han ”slutgiltigt lämnar politiken”. Bedömare i Irak tar dock inte hans ord på allvar – det har hänt flera gånger tidigare att shialedaren hotat att avgå, men fortsatt styra i kulisserna. En gängse tolkning är att al-Sadr tagit ett tillfälligt steg tillbaka för att slippa ta ansvar för sina anhängares våldsamheter.

Efter al-Sadrs utspel trappades mycket riktigt våldsamheterna upp. Hans egna anhängare har drabbat samman med säkerhetsstyrkor och med miliser knutna till det som kallas De folkliga försvarsstyrkorna, en paraplyorganisation av miliser som får stöd av Iran.

Abbas Alkoukhe, 26, en Bagdadbo som DN talat med i telefon, beskriver situationen som ”totalt kaos, gatukrig”.

– Det har skjutits med granatkastare mot byggnader. Gatorna är tomma, butiker har stängt, ingen vågar sig ut, säger Alkoukhe som varken sympatiserar med al-Sadr eller hans politiska motståndare.

Han menar att det pågående våldet har sin grund i ett snedvridet politiskt system där alla inblandade ser till egenintresset och ingen vill kompromissa.

– Det som händer nu i Irak beror på korruption och en obegränsad tillgång till vapen.

Abbas Alkoukhe, en Bagdadbo som DN talat med i telefon, beskriver situationen som ”totalt kaos, gatukrig”Foto: Privat

Småbarnsmamman Samra, 33, lärare i arabiska, konstaterar att irakierna visserligen är vana vid politiska kriser, och mest koncentrerade på att få vardagen att fungera, med vattenbrist och ständiga elavbrott.

– Men nu är läget mycket spänt. Jag känner ångest och rädsla, säger hon till DN.

På måndagseftermiddagen höll Muqtada al-Sadr ett tal där han uppmanade sina anhängare att omedelbart lämna den Gröna zonen. Det fanns tecken på att våldsamheterna avtagit efter shialedarens ord, men läget är mycket ovisst.

Frågan är om al-Sadr nöjer sig med en styrkedemonstration av uppflammande våld, för att få bättre position i maktkampen. Eller om han är beredd att löpa linan ut och försöka vinna den pågående kraftmätningen med våld.

Läs mer:

Erik Ohlsson: Shialedaren Muqtada al-Sadr har Iraks öde i sina händer

Du kanske också gillar