Hem Världen Glaciären som tar farväl har blivit symbol för klimatet

Glaciären som tar farväl har blivit symbol för klimatet

förbi admin
0 kommentar

Först är det som att få en skymt av en lite smutsig hög snö, utslungad i dalgången mellan de karga, mörkgrå bergen. Sedan kommer vi lite närmare och kan ana ett blått skimmer i isen. Men vi kan inte höra hur den knakar och knäpper och dånar. Vi kommer aldrig att få röra vid det frusna vattnet.

Exit Glacier är på väg bort från oss.

Glaciären i Kenai Fjords nationalpark, väster om Seward och söder om Alaskas största stad Anchorage, har blivit en symbol för klimatförändringarna.

För sju år sedan besökte den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama nationalparken. Han stod vid utkiksplatsen och begrundade fakta om smältande glaciärer och höjda havsvattennivåer och brådskan i kampen mot den globala uppvärmningen.

– Detta är en så bra vägvisare som någon när det gäller klimatförändringarna, sa han.

Han lade till att utsikten ändå var spektakulär.

– Vi vill se till att våra barnbarn kan se detta.Foto: Beatrice Lundborg

Obamas båda döttrar är unga vuxna nu. Hans tidigare vicepresident Joe Biden styr i Vita huset, efter att ha kampanjat på åtskilliga vallöften om att angripa klimathotet.

I somras lyckades Demokraterna baxa igenom en stor satsning på förnybar energi genom kongressen. Bidenadministrationen fick också igenom vissa gröna satsningar i uppgörelsen om infrastruktur för ett år sedan.

Men snart kan lagstiftningsarbetet i kongressen ha nått vägs ände. Prognoserna säger att Republikanerna tar över majoriteten i representanthuset och kanske även senaten i mellanårsvalet på tisdag. Och även om åtskilliga konservativa politiker tar den globala uppvärmningen på allvar – de har till och med startat en egen grupp i kongressen – så talar mycket för att det blir mer låsningar än lösningar.

I en ny mätning från Washington Post-ABC News uppger omkring hälften av amerikanerna att klimatfrågan är viktig eller mycket viktig. Men väljarna är djupt splittrade: 79 procent av demokraterna prioriterar klimatet, mot 27 procent av republikanerna. Många väljare har fullt upp med de höga bensinpriserna.

Smekmånadsparet Kimbery och Martin Mathis tycker att det är vackert men sorgligt att se glaciären.Foto: Beatrice Lundborg

Ingen vet alltså vad Joe Biden har för mandat när han om drygt en vecka lägger valkampen bakom sig och åker till klimatmötet COP27 i egyptiska Sharm el-Sheikh.

Ingen vet heller om Obamas kommande barnbarn får beundra glaciärerna i Alaska.

Exit Glacier försvinner i allt snabbare takt. Vi kan se det på skyltarna på vägen till utkiksplatsen. De första markerar hur långt isen nådde för över hundra år sedan – glaciären började faktiskt retirera långt före den globala uppvärmningen.

Enligt forskarna var ismassan som störst runt 1815, när Alaska fortfarande var ryskt territorium. Sedan började den krympa, med mindre än en meter årligen. Nu försvinner den mycket snabbare – upp till 90 meter på ett enda år.

I dag krävs en strapatsrik vandring för den som vill få närkontakt med Exit Glacier. Vi gör som de flesta av turisterna och håller oss till en flackare promenad fram till den nuvarande utkiksposten. Vi får inte lov att gå ned i dalgången nedanför tån av glaciären, eftersom avrinningen är oberäknelig och det kan komma störtvågor med vatten, is och stenar.

Kenai Fjords nationalpark.Foto: Beatrice Lundborg

En ung man trotsar avspärrningarna för att ta en selfie i det fria. Smekmånadsparet Kimberly och Martin Mathis håller sig till reglerna.

De har färdats från Georgia i den amerikanska Södern till delstaten som brukar kallas den sista utposten i nordväst.

– Vi ville se glaciärerna innan de försvann. Det är vackert men sorgligt, säger han.

Han kastar en blick på skylten vid utkiksplatsen. Den anger årtalet 2005. Då hade isen nått fram till oss.

– Det är uppseendeväckande. Jag tror inte att de flesta människor förstår hur snabbt det smälter. Egentligen borde alla komma hit och se det, för det gör att klimatförändringarna blir verkliga.

Utsläppen från de långa flygresorna till Alaska är inte direkt ett argument för klimatturismen. Men faktum är att intresset för glaciären ökar i takt med att den krymper. Förra sommaren kom över 200 000 personer till Exit Glacier.

Bild 1 av 4

Foto: Beatrice Lundborg

Bild 2 av 4

Foto: Beatrice Lundborg

Bild 3 av 4

Foto: Beatrice Lundborg

Bild 4 av 4

Foto: Beatrice Lundborg


Tidigare i höstas rapporterade mediebolaget Alaska Public Media att nationalparkens ledning försöker skapa en strategi för turismen bortom år 2040.

– Det kommer inte handla om Exit Glacier i framtiden, säger projektledaren Benjamin Pister till kanalen.

Han framhåller att glaciärer kan göra spektakulära avtryck – som i nationalparken Yosemite i Kalifornien.

Men spåren efter Exit Glacier blir inte bara ett monument över naturens krafter utan också människans framfart.

Enligt Alaska Public Media och Benjamin Pister är det inte aktuellt att försöka skapa en ny utkikspost närmare den nuvarande isen. Det är för komplicerat och förmodligen också meningslöst.

– När vi väl har lyckats bygga en ny vandringsstig till glaciären så kommer glaciären inte att vara kvar där, säger han.

Läs också: Så kan USA-valet påverka klimatkampen

Här finns alla artiklar om mellanårsvalet i USA

Du kanske också gillar