Hem Världen Guterres: FN lyckades inte stoppa kriget

Guterres: FN lyckades inte stoppa kriget

förbi admin
0 kommentar

Guterres har rest från Moskva till Kiev, där han träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och själv får bevittna förödelsen i Kievs hårt drabbade förorter.

– När jag ser dessa förstörda byggnader så måste jag säga vad jag känner. Jag föreställde mig min familj i ett av de husen som nu är förstört och svärtat. Jag ser mina barnbarn springa iväg i panik och delar av min familj som i slutänden dödas, sade FN-toppen under sin rundvandring.

– Så, krig är en absurditet på 2000-talet. Kriget är ondska.

Erkänner misslyckande

Guterres uppmanar Ryssland att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i utredningar av misstänkta krigsbrott.

– Men när vi talar om krig så får vi inte glömma att kriget självt är det värsta brottet.

Vad gäller FN:s säkerhetsråd konstaterar Guterres att man misslyckats med sitt uppdrag i relation till det ryska invasionskriget.

– Låt mig vara väldigt tydlig: säkerhetsrådet misslyckades med att göra allt i sin makt för att förhindra och stoppa det här kriget. Och det ger anledning att känna stor besvikelse, frustration och ilska, säger han på en gemensam pressträff tillsammans med Zelenskyj, enligt AFP.

Pratade evakuering

De senaste dagarnas möten i Moskva var “mycket konstruktiva”, enligt Guterres. Han träffade både Vladimir Putin och Sergej Lavrov. Men han lämnar samtidigt en brasklapp.

– Vi kan ha hur många möten som helst, men det är inte det som kommer att få stopp på kriget, sade Guterres i en intervju med tv-kanalen CNN vid ankomst till Kiev.

– Kriget kommer inte att få ett slut genom möten. Kriget kommer att få ett slut när den ryska federationen bestämmer sig för att avsluta det och när det, efter ett eldupphör, finns en möjlighet till en seriös politisk överenskommelse.

Vid mötet diskuterades också evakueringen av det av ryska styrkor omringade stålverket i hamnstaden Mariupol, där många civila fortfarande befinner sig. Putin sägs “i princip” gått med på att det ska arrangeras. Vid tidigare försök har Ryssland anklagats för att beskjuta de hjälpkorridorer som skapats, eller leda människor mot Ryssland.

Första möte om ansvar

På onsdagen möttes också för första gången de berörda parter som försöker utreda ansvarsfrågan bakom grymheter begångna under kriget.

Under ett informellt möte i FN:s säkerhetsråd närvarade bland andra chefsåklagaren för Internationella brottmålsdomstolen (ICC), Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova och människorättsadvokaten Amal Clooney.

Den ukrainska riksåklagaren Venediktova har inlett över 8 000 utredningar av misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten. Rysslands handlingar uppvisar ett mönster som “liknar folkmord”, uppger Venediktova enligt AFP. Ryssland tillbakavisar anklagelserna.

Vill vänta in “fakta”

Kina, som står Ryssland nära, deltog också i det informella mötet och uppger att varje anklagelse “måste grunda sig på fakta innan hela bilden klarnar”.

Andra medlemmar i säkerhetsrådet som Mexiko, Gabon, Ghana, Brasilien, Indien, Kenya och Förenade arabemiraten sökte inte skuldbelägga någon part, utan uppgav att utredningar måste klargöra fakta bakom attackerna och dödandet av civila.

Ryske presidenten Vladimir Putin i samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild: Vladimir Astapkovich/AP/TT

Du kanske också gillar