Hem Världen Guterres inför jättemötet i FN: ”Planeten står i brand”

Guterres inför jättemötet i FN: ”Planeten står i brand”

förbi admin
0 kommentar

Hundratals av världens mäktigaste politiker deltar i FN:s generalförsamling, vars högnivådel inleds under tisdagen.

Efter två pandemiår är det första gången sedan 2019 då samtliga deltagare är välkomna att vara med på plats – vilket i sig väcker förnyad klimatkritik när delegationer från hela världen tar flyget till USA.

Mångas resplaner har dessutom ändrats på grund av drottning Elizabeths död, vilket innebar att en hel del delegater närvarat vid begravningen i Storbritannien.

Guterres: ”Står i brand”

En enda talare har fått grönt ljus att tala på distans i år – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på grund av Rysslands krig inte vågar lämna sitt land.

Generalförsamlingen pågår till måndag den 26 september och inleddes med ett öppningstal av generalsekreterare António Guterres på måndagen – ett tal präglat av krig, pandemin och rasande klimatförändringar.

– Vi måste rädda vår planet – som bokstavligen står i brand, sa Guterres som yrkade medlemsländerna att frångå det ”självmordsbenägna beroendet av fossila bränslen”.

”Obscena ojämlikheter”

Under mötet väntas man avhandla bland annat Agenda 30, minoriteters rättigheter, ökade levnandskostnader och kriget i Ukraina.

– Världen har en lång ‘att göra’-lista. Vi behöver en ny ekonomi som gynnar utvecklingsländerna, tillhandahåller finansiering och skuldlättnader. Detta är den enda hållbara vägen för att ta itu med de obscena ojämlikheterna som finns i alla länder, samtidigt som man säkerställer att världen inte glider in i en lågkonjunktur.

Du kanske också gillar