Hem Världen Hamas ledare: ”Avtal om vapenvila nära”

Hamas ledare: ”Avtal om vapenvila nära”

förbi admin
0 kommentar

Förhandlarna har försökt att få till stånd ett avtal om frigivning av de omkring 240, till största delen israeliska, gisslan som tillfångatogs den 7 oktober mot ett eldupphör i Gaza där fler än 14 000 människor har dödats i israeliska attacker, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

I ett första skede ska Hamas släppa 50 kvinnor och barn i utbyte mot fem dagars eldupphör, enligt uppgifter till flera internationella medier. Terrorgruppen vill också att Israel släpper tre palestinier, inklusive kvinnor och barn, som sitter i israeliska fängelser för varje civil gisslan, enligt uppgifter.

På tisdagen vid 17-tiden, svensk tid, kommer uppgifter om att parterna kommit överens.

”Vi tror att vi är väldigt, väldigt, nära att ha ett avtal”, säger en amerikansk källa till Reuters.

Foto: Abir Sultan/AP

Avtalet måste dock godkännas av Israels regering innan det hela är klart. Premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat till tre möten på tisdagskvällen, först med krigskabinettet klockan 17, svensk tid, sedan med säkerhetsrådet och därefter med regeringen. Enligt Haaretz kommer gisslan att diskuteras på mötena.

Förhandlingarna bedrivs med Qatar som medlare och beskrivs som ”intensiva”. Under helgen har flera personer, bland andra USA:s president Joe Biden, sagt att en överenskommelse om att frige de tillfångatagna, bör vara nära. USA hoppas, enligt uppgifter till CNN, att en treårig amerikansk flicka ska vara en av de första som släpps ur gisslan.

– Vi är nu väldigt, väldigt nära, säger Biden på tisdagskvällen.

Enligt en israelisk källa till Jerusalem Post kan Hamas komma att släppa 80 gisslan.

Internationella Röda korset, ICRC, har insisterat på att deras team ska få tillstånd att besöka gisslan för att kontrollera deras hälsotillstånd och kunna ge dem den sjukvård och de mediciner de behöver. Ett annat mål har varit att se till så att gisslan ska kunna kommunicera med sina familjer, skriver ICRC i ett pressmeddelande.

Du kanske också gillar