Hem Världen Hård bevakning på årsdag i Hongkong

Hård bevakning på årsdag i Hongkong

förbi admin
0 kommentar

Dussintals poliser patrullerade Hongkongs Victoria Park på lördagen. Det efter att myndigheterna för tredje året i rad förbjudit offentliga åminnelser av årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

Anledningen till förbudet tillskrivs coronaviruset, men flera kritiker menar att pandemin används som ett svepskäl för att hindra människor från att demonstrera.

I Kina i allmänhet har myndigheterna sedan länge lagt locket på kring händelsen för 33 år sedan. Hongkong har dock mycket större yttrandefrihet, och där har det gått att undervisa om massakern i skolorna. Sedan en lång tid tillbaka har en årlig ljusvaka hållits i Victoria Park för att minnas den kinesiska militärens angrepp på de studentledda protesterna.

I de samlingarna har tidigare tiotusentals människor deltagit.

Men mycket har förändrats i det tidigare i hög grad självstyrande Hongkong sedan en ny säkerhetslag infördes för två år sedan. Tidigare i veckan varnade polisen att alla som samlats i en grupp “på samma plats, vid samma tid och med ett gemensamt syfte att uttrycka vissa åsikter” kan anses vara en del av en obehörig samling.

Beslutet att förbjuda sammankomster har kritiserats internationellt:

“I dag fortsätter kampen för demokrati och frihet att eka i Hongkong “, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande, och meddelar att USA kommer att fortsätta att uppmärksamma massakern och kräva ansvar från den kinesiska staten.

Även Taiwans utrikesminister skrev om årsdagen på Facebooksida, och uppmanade kineser att med hjälp av vpn-uppkoppling till internet söka efter information om händelsen och “se vad deras land gömmer från dem”.

Du kanske också gillar