Hem Världen Historiskt besked väntas när S tar ställning i Natofrågan

Historiskt besked väntas när S tar ställning i Natofrågan

förbi admin
0 kommentar

Vid 18-tiden på söndagen ska den socialdemokratiska partistyrelsen meddela sin inställning till att överge den för Sverige så centrala alliansfriheten och ta klivet in i Nato – efter 73 år utanför. Beskedet kommer efter ett extrainsatt partistyrelsemöte och en säkerhetspolitisk dialog i hela partiet som avslutades i torsdags.

Socialdemokraterna är – förutom regeringsparti – vågmästare i riksdagen när det gäller Nato. Säger partiet ja, vilket det väntas göra, finns det en riksdagsmajoritet för att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen.

Tempot i den svenska Natoprocessen tycks ha ökat ytterligare de senaste dagarna – och varje besked har fört Sverige närmare en ansökan.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges Ann Linde framför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: John Thys/AFP

I torsdags meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att de vill att landet skyndsamt ansöker om Natomedlemskap. I fredags publicerades Sveriges riksdags säkerhetspolitiska analys – slutsatserna lyder att Sveriges bilaterala försvarssamarbeten är otillräckliga och att inget nuvarande samarbete garanterar hjälp vid angrepp som ett Natomedlemskap gör. På lördagen gav finländska socialdemokraterna SDP sitt slutgiltiga stöd för en Natoansökan.

– Det finns bara en slutsats att dra och det är att det är dags att ansluta oss till försvarsalliansen Nato, sade statsminister och partiledare Sanna Marin, enligt svenska Yle.

Sveriges socialdemokrater har tidigarelagt sitt beslut för att synka beskedet med systerpartiet i Finland. Både Sverige och Finland har hela tiden betonat vikten av att gå igenom Natoprocessen tillsammans.

Samtidigt som regeringarna är väl samkörda i frågan så tycks befolkningarnas uppfattning skilja sig åt. I Finland ökade stödet för att gå med i Nato till en majoritet av befolkningen dagarna efter invasionen, enligt en mätning från Yle/Taloustutkimus, och sedan dess har opinionen fortsatt växa. Bland det svenska folket finns däremot ingen tydlig majoritet för Natomedlemskap.

Allt fler svenskar för Natomedlemskap

Anser du att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato eller anser du inte det?

Allt fler svenskar för Natomedlemskap

Siffrorna är avrundade, summan blir därför inte alltid 100 procent. Källa: DN/Ipsos

På måndag diskuteras Natofrågan i en extrainsatt riksdagsdebatt. När en ansökan väl är inskickad kan processen kan gå betydligt snabbare än vanligt, har både Nato och svenska regeringen sagt.

Tidsspannet mellan ansökan och det formella inträdet anses vara den mest riskfyllda, då Finland och Sverige är som mest sårbara för ryska aggressioner. Storbritannien och USA har sagt att de kommer att stödja Sverige säkerhetspolitiskt under den perioden.

Varje medlemsland ska godkänna och ratificera ett inträde i försvarsalliansen. Sverige och Finland är några av Natos absolut närmaste allierade, men två länder har ställt sig på tvären.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan överraskade omvärlden på fredagen när han sade att han inte är positiv till att Sverige och Finland går med i Nato. Det finns förhoppningar om att frågan kan redas ut i Berlin under helgen, på ett informellt möte mellan Natoländernas utrikesministrar där Sverige och Finland deltar.

Kroatiens president Zoran Milanović har har också sagt att han ämnar stoppa Natointrädet. Landets Natodelegation har däremot sagt att den kroatiska regeringen stödjer ett svenskt och finländskt medlemskap.

I en kartläggning av DN tidigare i veckan uppgav alla medlemsländer som svarade att de välkomnar Finland och Sverige till Nato

Du kanske också gillar