Hem Världen Historiskt statyfynd kan rädda italienska byn: ”Som att hitta olja”

Historiskt statyfynd kan rädda italienska byn: ”Som att hitta olja”

förbi admin
0 kommentar

De 2 300 år gamla statyerna låg begravda i lera och kokande vatten i en grupp varma källor. Platsen användes som badanläggning och byggde troligen av etrusker på 200-talet före vår tideräkning. Det togs senare över av romarna, och besöktes av kejsare som Augustus.

Trots sin ringa storlek är den toskanska byn San Casciano dei Bagni nära Siena även i dag en av Italiens mest besökta spa-destinationer.

Fem av bronsstatyerna är omkring en meter höga och en av dem föreställer hälsans gudinna Hygieia. Arkeologerna hittade också över 6 000 mynt och mindre figurer som tros ha varit gåvor till gudarna.

Upptäckten beskrivs som den största i sitt slag på 50 år av generaldirektören för landets museiverksamhet.

– Det är helt klart ett av de viktigaste fynden av bronsstatyer från Medelhavsområdets antika historia, säger Massimo Osanna till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Arkeologen Jacobo Tobilli, som arbetat med utgrävningarna sedan 2019, går steget längre:

– Det är en upptäckt som kommer att skriva om historien och som över 60 experter från hela världen redan arbetar med.

Bild 1 av 2

Foto: ABACA/Shutterstock

Bild 2 av 2

Foto: Andreas Solaro/AFP


Även borgmästare Agnese Carletti jublar över fyndet. I området kring San Casciano dei Bagni bor numera bara 1 400 personer och i takt med att allt fler lämnar byn ökar de ekonomiska utmaningarna. Hon hoppas att bronsstatyerna ska vända trenden och få turister att vallfärda till området.

– Kanske alla de här gudarna kan skänka oss lite lycka, säger hon till The Guardian.

Bybon Martina Canuti berättar att hon besökt värmekällorna sedan barnåren. Senare brukade hon och vännerna festa på platsen.

– Det är konstigt att tänka att dessa skatter var så nära, men vi var alltid nyfikna på varför inget någonsin hade hittats. Det här är ett område rikt på spa byggda av etruskerna och romarna, och massor av reliker hade hittats i städer i närheten, så varför inte i San Casciano dei Bagni?

Förutom statyerna hittade arkeologerna också över 6 000 mynt och mindre figurer som tros ha varit gåvor till gudarna.Foto: Italian Ministry Of Culture Pres

Den antika badanläggningen var aktiv till och med 400-talet efter vår tideräkning, men stängdes under den kristna eran. Källornas vatten är rikt på mineraler som kalcium och mineraler och ansågs bland annat öka fertiliteten och vara bra för levern, enligt Jacobo Tobilli.

– Det fanns många rituella handlingar kopplat till graviditet, så födslotemat var extremt viktigt. Men detta var definitivt inte drickbart vatten, eftersom det är giftigt.

Nästa sommar fortsätter utgrävningarna och arkeologerna hoppas då på nya upptäckter. Men redan nu har det italienska kulturdepartementet godkänt köp av ett närliggande 1500-talspalats, där fynden kan ska ställas ut. Det finns också planer på att göra om området kring källorna till en arkeologisk park.

Du kanske också gillar