Hem Världen Höggravida arméläkaren Mariana Mamonova fången i ryskt läger

Höggravida arméläkaren Mariana Mamonova fången i ryskt läger

förbi admin
0 kommentar

I september förra året gifte sig Mariana Mamonova med sin make Vasilii, som senare fick veta att hans hustru var gravid när hon tjänstgjorde som arméläkare vid fronten.

Mariana Mamonova tillfångatogs i Mariupol i början av april. Maken fick kännedom om saken via sociala medier. En video utlagd på den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs Telegramkanal den 4 april sägs visa en grupp ukrainska marinsoldater som kapitulerat. Efter att vänner känt igen Mariana Mamonova bland fångarna började familjen sätta press på den ukrainska regeringen om att arrangera ett fångutbyte – men de fick hela tiden beskedet att de måste vänta.

– Det var flera fångutbyten, men jag kunde inte förstå varför Mariana inte var en del av dem, säger maken Vasilii som även ifrågasätter varför hustrun var kvar vid frontlinjen när hon var gravid.Foto: Ksenia Faryna

Mariana Mamonova uppges sitta i fånglägret Olenivka i den ryskockuperade regionen Donetsk, som har styrts av proryska separatister sedan 2014. Förhållandena i fängelset sägs vara extremt svåra.

Anna Vorosheva, som släpptes från lägret i juli, berättar att Mariana Mamonova placerades i ett rum tillsammans med 20 andra fångar och tvingades sova på golvet.

– Kvinnorna pratade med varandra hela tiden och hon berättade att hon var gravid. Alla försökte genast hjälpa henne – ge henne mat, se till att hon fick frisk luft, säger hon till BBC.

Senare flyttades Mariana Mamonova till ett mindre rum med färre personer. Hennes cellkamrater såg till att hon fick sova i en av de två sängarna varje natt.

Enligt Anna Vorosheva oroade sig Mariana Mamonova för att barnet skulle tas ifrån henne efter födseln. Maken har samma farhågor.

– Man kan inte hålla ett barn under sådana här förhållanden, så de kan bara ta det ifrån henne. Hon måste vara förkrossad just nu, säger han till det brittiska public service-bolaget.

Ksenia Faryna tillsammans med sin vän Mariana Mamonova.Foto: Ksenia Faryna

En av arméläkarens bästa vänner, Ksenia Faryna, har kontakt med andra ex-fångar, som säger att Mariana Mamonova ska ha blivit tillsagd att barnet kan tas ifrån henne efter att det har fyllt tre år.

Ksenia Faryna säger att hennes vän har arbetat som arméläkare sedan 2018. Hon beskriver henne som optimistisk, snäll och ansvarstagande, men nu har de inte haft kontakt sedan i mitten av mars när Mariana Mamonova skickade ett meddelande om att hon var vid liv. Väntan är svår.

”Alla säger att hennes ärende är viktigt, men inget har förändrats på fem månader”, skriver hon i ett sms till DN.

Familjen har startat en namninsamling där de kräver att Mariana Mamonova ska friges. Maken hoppas att de proryska myndigheterna ska släppa henne av humanitära skäl om fallet uppmärksammas.

Den ukrainska regeringen uppger att de har uppgifter om att Mariana Mamonova mår bra.

– Det finns definitivt hopp om en lösning i den här frågan. Jag kan inte svara på när vi senast pratade med henne, men det här ärendet övervakas mycket noga, både formellt och informellt, säger tjänstemannen Andrii Yusov till BBC.

BBC har utan framgång sökt ryska militären och myndigheterna i självutropade regionen Donetsk för en kommentar.

Du kanske också gillar