Hem Världen Hon minns bomberna över Bornholm – Nord Stream-läcka ger oro

Hon minns bomberna över Bornholm – Nord Stream-läcka ger oro

förbi admin
0 kommentar

Hon oroar sig inte i onödan. Ella Munch Jallov, 86 år, har levt genom tysk ockupation och sovjetiska bomber över Bornholm. Men läckorna på Nord Stream 1 och 2 skakar om.

– Jag är ingen som far runt på väggarna så fort det händer något. Men jag blev faktiskt chockad när jag hörde om de här sabotagen, säger Ella Munch Jallov.

Östersjön är i fokus när den danska militären rustar upp. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) i våras, när regeringen fattade beslut om en kraftigt ökad försvarsbudget. Den danska underrättelsetjänsten har länge varnat för att området runt Bornholm är potentiellt kritiskt.

– I fredstid har vi ju en verkligt fin placering, men vi ligger utsatt, konstaterar Ella Munch Jallov.Foto: Daniel Nilsson

Hon bor kvar i Rønne, öns största ort med sina närmare 14 000 invånare. Ella Munch Jallov är 86 år gammal och glömmer aldrig den 7 maj 1945. Danmark firade andra världskrigets slut och befrielsen från den tyska ockupationen. Men Bornholm var liksom lite bortglömt. I familjens hus, nära en tysk ammunitionsdepå i Rønne hamn, hade 9-åriga Ella precis satt sig vid pianot när huset började skaka.

– Jag sprang och letade rätt på min mor som hade tagit skydd under en arbetsbänk. Där låg vi och väntade när tyska soldater kom in och skrek: ”undan, undan, ryssen kommer!”

De tyska nazisterna hade stannat kvar på ön efter order om att överlämna sig till de västallierade, när Sovjetunionens bomber föll över Rønne och Nexø. Grannfamiljen dog och över 4 000 hem på ön skadades eller förstördes. Några dagar senare anlände 8 000 sovjetiska soldater och stannade i närmare ett år.

– I dag är det många danskar som inte känner till att Bornholm bombades, säger Ella Munch Jallov.

Mer än hälften av den gas som fanns i rören i Nord Stream 1 och 2 ska vid det här laget ha strömmat ut i vattnet, enligt den danska Energistyrelsen.Foto: Daniel Nilsson

Turisterna lovordar den lilla ön i Östersjön. De vidsträckta sanddynorna vid Dueodde på öns sydspets lockar besökare på sommarhalvåret – men ett högt smutsvitt torn en bit från stranden minner om svunna tider. Under kalla kriget använde danska försvarets underrättelsetjänst tornet till övervakning och avlyssningsverksamhet. I dag finns här ett museum och upplevelsecenter – vuxna kan se på gammal radioutrustning medan barnen deltar i ”spionjakt”.

Nu bubblar gasen från läckorna i havet bara ett par mil härifrån. Det är ingen slump, anser Trine Villumsen Berling, forskare vid Danska institutet för internationella studier.

– Det här är inget pojkstreck, utan har krävt en högst specialiserad operation. De som har genomfört det här är duktiga på att läsa sjökort, säger Trine Villumsen Berling.

Hon syftar på den mängd vapen som finns på Östersjöns botten.

– Omkring Bornholm finns vissa områden med kemiska vapen som man verkligen inte vill komma nära. Där finns också mängder av explosiv ammunition från andra världskriget. Det är något företaget bakom Nord Stream hade mycket god kunskap om när rören byggdes, säger Trine Villumsen Berling.

Trine Villumsen Berling, forskare vid Danska institutet för internationella studier, menar att syftet med sabotagen troligen är att skapa en känsla av osäkerhet och rädsla.Foto: Inge Lynggaard Hansen

I tisdags befann sig den danska statsministern Mette Frederiksen i Polen. Det var invigning av den nya rörledningen Baltic pipe, som ska transportera naturgas från Norge, över Danmark och Östersjön till Polen. Kabeln är en del av Polens långsiktiga strategi för att göra sig mindre beroende av rysk gas.

– Baltic pipe har inte varit det mest populära projektet i Moskva. Men det är inte Baltic pipe som blivit sprängd. Orsaken till det är symbolisk, Nord Stream är av mycket större storpolitisk vikt, säger Trine Villumsen Berling.

Hon har länge forskat på kopplingarna mellan energisäkerhet och säkerhetspolitik, och påpekar att ingen ännu vet vem som ligger bakom sabotagen. Men motivet är ändå tydligt, anser Trine Villumsen Berling.

– Syftet med här typen av angrepp, som ju är en slags hybridkrigföring, är att skapa instabilitet och rädsla. Den signal man vill skicka till länderna runt Östersjön är att vi inte ska känna oss säkra, säger Trine Villumsen Berling.

Bornholm är en viktig militärstrategisk plats i Östersjön.Foto: Daniel Nilsson

I sin villa i Rønne tänker 86-åriga Ella Munch Jallov ofta på framtiden för sin kära ö i Östersjön.

– Folk älskar ju Bornholm! Det är vackert med alla skogar, klippor, stränder, och vi Bornholmare är ju så snälla, säger Ella Munch Jallov och skrattar kort innan hon blir allvarlig igen.

Hon följer nyheterna noga.

– Det finns en känsla av meningslöshet i det som sker nu. Det finns inget förnuft i det, utan verkar vara någon form av maktdemonstration. När man är trygg och säker har man det bra, det är värre när man börjar känna sig osäker, säger Ella Munch Jallov.

Läs mer:

Gasmätare och höjd beredskap kring Bornholm

Larmen om ledningens sårbarhet ignorerades

Så hamnade den danska turistön mitt i en storpolitisk maktkamp

Du kanske också gillar