Hem Världen Hundratals befaras ha dött i Florida

Hundratals befaras ha dött i Florida

förbi admin
0 kommentar

Översvämmade hus, utslagna elnät och telefonförbindelser samt förstörda vägar och broar.

Orkanen Ian är den mest kraftfulla som drabbat USA på många årtionden, kanske århundraden, enligt det nationella orkancentret NHC. Förödelsen är markant i sydvästra Florida, och än är faran inte över varnar president Joe Biden.

– Det här kan bli den dödligaste orkanen i Floridas historia. Siffrorna är ännu oklara men vi har fått tidiga rapporter om vad som kan vara stora förluster av liv, säger Biden i ett tal i Washington DC.

Stormen Ian har orsakat stor förödelse där den dragit fram. Här är spåren efter orkanen i en hamn i Fort Myers, Florida. Foto: EPA/TT

Flera bekräftade dödsfall

Under torsdagskvällen, svenskt tid, hade enligt CNN 15 personer bekräftats döda i Florida. Mörkertalet är stort. På Kuba har sedan tidigare två personer bekräftats döda. Dessutom saknas fortfarande många av de som var ombord på en båt med över 20 migranter från Kuba och som hamnade i stormens väg.

– Vi vet att många familjer har det svårt just nu. Hela landet lider med er, säger Biden.

– Vi har aldrig sett så här starka stormar. Jag tror aldrig vi har sett så här svåra översvämningar, sade Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens någon timme tidigare.

De två politiska antagonisterna har pratat, och Biden har lovat stort stöd från Washington, såväl i insatser under pågående kris och monetärt när den akuta krisen är över.

Värst drabbad hittills är Fort Myers – där står stora delar av stadens centrala delar under vatten.

Broarna till några närliggande öar, populära turistmål, har förstörts. Tusentals uppges vara fast på öarna och i stort sett hela staden och dess omgivningar saknar el.

– Stormen kom med förödande kraft. Vi kan ännu inte nå många områden, säger Carmine Marceno, sheriff i Lee County där Fort Myers ligger, till ABC.

Många människor har förlorat sina hem i ovädret. Foto: AP Photo/Wilfredo Lee/TT

”Gå inte ut”

Han lägger till att polisen befarar att hundratals kan ha dött, eller kommer att dö till följd av orkanens framfart. Siffran kommer enligt guvernör DeSantis från en uppskattning baserad på antalet samtal till räddningstjänsten.

– Gå inte ut om du inte verkligen måste, säger Joe Biden.

När Ian nådde land klassades den som en kategori 4-storm på den 5-gradiga skalan. In över land nedgraderades Ian till kategori 1, men NHC varnar för fler omfattande och katastrofala översvämningar.

Stora delar av staden Fort Myers står under vatten sedan orkanen Ian drog in över Floridas västkust. Foto: AP/TT

Du kanske också gillar