Hem Världen I dag kan Beatas exmake dömas till livstid för mordet

I dag kan Beatas exmake dömas till livstid för mordet

förbi admin
0 kommentar

Den 24 september i fjol försvann den 32-åriga fembarnsmamman Beata Ratzman. Misstankarna riktades omedelbart mot hennes då 49-årige make, eftersom han var en av de personer som hon senast sågs tillsammans med. 

Deras relation hade kraschat månaderna innan. 

De två hade nyligen separerat efter sju års äktenskap och Beata, som under en tid bodde på skyddat boende, hade anmält maken för misshandel och lämnat in en ansökan om skilsmässa. 

En kort tid innan försvinnandet ansökta Beata om kontaktförbud, en ansökan som avslogs.

På övervakningsbilder ses hur Beata den 24 september i fjol lämnade sin lägenhet för att möta ex-maken utanför. På axeln har hon sin handväska med den rem som enligt åklagaren användes för att strypa henne.

Foto: Polisen

Maken häktades men nekade i förhör efter förhör. Och trots massiva sökinsatser från både polis och frivilliga hittades inte Beata Ratzman.

Det skulle dröja nästan på dagen två månader sedan försvinnandet innan maken i förhör med polisen berättade att han orsakat Beatas död, och pekade ut var han sedan grävt ner kroppen. 

På platsen mannen beskrivit hittades Beatas kropp. Mannen åtalades för mord, och nyligen avslutades rättegången.

Beatas kropp hittades nedgrävd i ett skogsområde utanför Svedala.

Foto: Polisen

Berättade för sin mamma

Under rättegången vittnade Beatas mamma Grazyna Trawicka om hur dottern berättat för henne hur hon misshandlades av sin make. Även efter att Beata polisanmält och flyttat fortsatte maken hota henne, enligt vad mamman berättade under rättegången.

– Jag blev som en medlare mellan dem. Han ville att hon skulle komma tillbaka och han sa att kunde ta vilket straff som helst för att få henne tillbaka.

Den sista gången Grazyna Trawicka pratade med sin dotter var dagen innan försvinnandet.

– Jag sa till henne: ”Kom tillbaka till Polen. Vi får plats i den lilla lägenhet vi har”. Hon sa: ”Lilla mamma jag har jobb här i Sverige”, berättade mamman i rätten.

Enligt åklagaren dödade exmaken Beata genom att att skära henne över halsen eller strypa henne med en väskrem.

Foto: Polisen

”Olika minnesbilder”

Mannen, som nu har hunnit fylla 50 år, presenterade under rättegången ytterligare en version av vad som hände i samband med Beatas försvinnande. Enligt vad han då berättade ska en grupp för honom okända personer ha dödat Beata och sedan tvingat honom att begrava kroppen. 

– Jag har haft olika minnesbilder. Det som hänt har blockerat mig på något vis. Men efter att jag fått lugnande tabletter minns jag bättre, sa mannen under rättegången enligt Sydsvenskan.

Enligt kammaråklagare Kristina Amilon har mannen dödat Beata genom att skära henne över halsen eller strypt henne med en väskrem. Mannen åtalas även för barnfridsbrott, och för brott mot griftefriden för att ha grävt ner kvinnans kvarlevor. 

Åklagaren yrkade under rättegången på livstids fängelse för mannen.

Du kanske också gillar