Hem Världen IAEA: ”Meter” från allvarlig kärnkraftsolycka i Zaporizjzja

IAEA: ”Meter” från allvarlig kärnkraftsolycka i Zaporizjzja

förbi admin
0 kommentar

FN:s atomenergiorgan IAEA är på plats vid kärnkraftverket Zaporizjzja som ligger i orten Enerhodar vid floden Dnjepr i Donetskområdet. På den andra sidan stranden har Ukraina hela tiden haft kontroll men i mars ockuperades kärnkraftverket av ryska soldater som tog över driften.

Sedan dess har det förekommit beskjutningar från båda håll.

Under helgen kom rapporter om nya beskjutningar i bägge riktningar, vilket åter har väckt rädsla för en möjlig katastrof på platsen. Ukraina hävdar att rysk beskjutning även har skett under natten till måndag, vid cirka 60 tillfällen. Ryssland å sin sida anklagar Ukraina för att vara ensamt ansvarigt för att strider sker så nära det ockuperade kraftverket.

IAEA har gjort en första bedömning av helgens beskjutning som inte ska ha lett till några allvarliga skador på kärnkraftverket, skriver generaldirektören Rafael Grossi i ett uttalande. Skador rör byggnader och viss utrustning.

Samtidigt varnar Grossi för farliga konsekvenser om beskjutningen fortsätter, och att en katastrof bara var ”meter, inte kilometer” från att inträffa i helgen.

– Vi kan ännu en gång skatta oss lyckliga att en potentiellt allvarlig kärnkraftsolycka inte inträffade. Nästa gång kanske vi inte har samma tur. Vi måste göra allt i vår makt för att se till att det inte blir en nästa gång, säger generaldirektören.

Ryssland annekterar ukrainska regioner

Källa: ISW.

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och en olycka skulle få förödande effekter på omgivningen. Vid flera tillfällen har kraftledningar slagits ut på grund av beskjutningarna, vilket har skadat eltillförseln till kraftverket. Om strömmen bryts och hjälpsystemet med dieselgeneratorer inte lyckas hålla reaktorerna svala kan det leda till en härdsmälta.

– Vem som än beskjuter Zaporizjzjas kärnkraftverk tar enorma risker och gör det med många människors liv som insats, säger Grossi.

Även chefen för det ryska kärnenergibolaget Rosatom larmade på måndagen om en ökad risk för en kärnkraftsolycka, rapporterar Reuters.

– Anläggningen riskerar att råka ut för en kärnkraftsolycka. Vi har suttit i förhandlingar med IAEA hela natten, säger Aleksej Lichatjov enligt Interfax.

IAEA har krävt att det ska upprättas en säkerhetszon runt anläggningen, något som enligt Lichatjov bara skulle vara möjligt om det godkändes av USA, skriver Reuters.

Särskilda ryska militära enheter bevakar anläggningen och ryska kärnkraftsspecialister finns på plats. Ukrainsk personal hjälper till att driva anläggningen.

Du kanske också gillar