Hem Världen ICC-åtalade advokaten Paul Gicheru från Kenya hittad död

ICC-åtalade advokaten Paul Gicheru från Kenya hittad död

förbi admin
0 kommentar

Det var på måndagskvällen som 49-årige Paul Gicherus familj fann honom livlös i hemmet i en förort till huvudstaden Nairobi, skriver flera lokala medier. Dödsfallet väcker en rad frågor kring den 15 år långa rättsprocessen i spåren av våldet som följde på 2007 års val.

Så sent som i slutet av juni i år avslutades rättegången mot Gicheru vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Gicheru var anklagad för att ha utövat påtryckningar mot vittnen och för att ha förhindrat rättsprocessen i samma domstol mot William Ruto, som i augusti blev landets president. Dom i målet mot Gicheru hade inte meddelats.

– Medan detaljer kring hans död fortfarande dyker upp, förblir vi oroade över den chockerande nyheten, skriver den kenyanska människorättskommissionen KHRC på Twitter.

Organisationen uppmanar myndigheterna att fort utreda omständigheterna kring hans död.


https://twitter.com/thekhrc/status/1574506719362916353?s=20&t=d2k-3bvcy0DEfSZfkoFR8Q

Det var efter 2007 års val som den sittande presidenten Mwai Kibaki svors in som president under en snabbt improviserad nattlig ceremoni, trots att hans motståndare Raila Odinga lett rösträkningen som hastigt avbrutits.

Kenya exploderade i våldsamheter längs etniska skiljelinjer och över 1 000 personer förlorade livet medan 350 000 människor tvingades på flykt från sina hem. Landet tappade 50 procent av exportintäkterna på tre månader och hela regionen lamslogs ekonomiskt. Våldsamheterna lade sig först efter medling av FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.Foto: Erik Esbjörnsson

Efter att Kenyas egna rättsapparat visat sig oförmögen att hantera det juridiska efterspelet, väcktes åtal vid den internationella brottsmålsdomstolen ICC mot totalt sex inblandade – tre personer från varje politiskt block.

Åtalet tvingade fram en allians mellan de tidigare fienderna Uhuru Kenyatta och Willliam Ruto, som kandiderade framgångsrikt i 2013 års val för att gemensamt slippa undan sina respektive rättsprocesser.

Målsägandebiträdet anklagade den nytillträdda presidenten Kenyatta och hans vicepresident Ruto för att ha mutat och hotat vittnen till tystnad. En journalist som undersökt Rutos inblandning mördades 2015 av okända gärningsmän i staden Eldoret. Följande år lades hela ICC-åtalet ned på grund av brist på bevis.

Gicheru-målet, som kommer att läggas ned efter att hans död bekräftats i en inlaga till domstolen, var något av en epilog till historien om Kenya och ICC.

Men det var en epilog som hade potentiellt sprängstoff, eftersom en fällande dom mot Gicheru hade kunnat bli en kraftig belastning för den nya presidenten William Ruto.

Enligt det kenyanska advokatsamfundet LSK befinner sig Gicherus son på sjukhus i kritiskt tillstånd, något som väckt misstankar om att advokaten inte skulle ha dött av naturliga orsaker.

– Det är allmänt känt att han stod åtalad vid ICC. Det är också allmänt känt att flera vittnen i ICC-målen har antingen försvunnit eller dött. Det finns därför stort allmänintresse när det gäller att utreda dödsorsaken, säger LSK i ett uttalande, enligt den kenyanska dagstidningen The Nation.

Du kanske också gillar