Hem Världen Ilska vid hett energimöte i EU

Ilska vid hett energimöte i EU

förbi admin
0 kommentar

Av:  TT TT:s korrespondent

Inte tillräckligt, fräser ilskna ministrar om EU-kommissionens senaste förslag för energin.

Ännu ett hett extramöte pågår i Bryssel – medan Sveriges minister är i Helsingfors.

Efter hårt tryck från främst en rad länder i södra och östra Europa kom EU:s energikommissionär Kadri Simson i tisdags med ett förslag om pristak på gas – om än paketerat som en ”marknadskorrigeringsmekanism”.

Villkoren för att det ska träda i kraft är dock hårda – alltför hårda, enligt flera av de irriterade energiministrar som nu samlas i Bryssel för att diskutera läget på ännu ett extrainsatt ministermöte.

– Att sätta ett tak på 275 euro är inte något riktigt tak. Det behövs en mekanism som är mer realistisk, säger Greklands Konstantinos Skrekas på väg in till mötet.

– Vi är inte nöjda med det förslag som ligger på bordet. Det är osannolikt och näst intill omöjligt att den här mekanismen går igång. Och det är inte vad vi har bett om, fräser kollegan Miriam Dalli från Malta.

”Osmakligt skämt”

Kritikerna vill sänka taket rejält för att få det att träda i kraft tidigare och även lätta på villkoren.

– Det verkar utformat för att se till att det aldrig någonsin tillämpas. För oss verkar det som ett osmakligt skämt från kommissionens sida, säger Spaniens miljö- och energiminister Teresa Ribera, som även har stöd av bland annat Italien och Frankrike.

EU-kommissionen har försvarat sig med att det gäller att inte hota leveranssäkerheten och har oroat sig över att ett för lågt pristak skulle innebära att leverantörerna helt enkelt vänder sig till andra marknader i stället.

De får stöd av framför allt Tyskland.

– I allmänhet går det här åt rätt riktning, säger energiansvarige statssekreteraren Sven Giegold på väg in till mötet.

– Vi är öppna för att förhandla med de andra men för oss är det avgörande att skyddsåtgärder finns på plats och att vi undviker en ransonering av gas i Europa, säger Giegold.

Busch i Finland

Sverige håller sig i huvudsak vid sidan om striden, men konstaterar liksom de kritiska länderna att EU-kommissionens föreslagna villkor för mekanismen sitter högt upp.

– Sverige har ingen stark uppfattning i den här frågan. Men det är korrekt – om man ser bakåt i tiden skulle det här förslaget inte ha trätt i kraft vid något tillfälle, säger statssekreterare Daniel Liljeberg på plats i Bryssel.

Sverige kan ändå komma att få en tung roll i förhandlingarna, med tanke på att man tar över som ministerrådets ordförandeland från årsskiftet. I så fall får energiminister Ebba Busch (KD) en nyckelroll för att jämka ihop viljorna.

Fast vid dagens möte är hon inte på plats.

– Hon är i Finland i dag på ett annat väldigt viktigt möte och träffar (EU-kommissionens ordförande) Ursula von der Leyen och Finlands statsminister Sanna Marin i ett möte där man också kommer att diskutera det här, men det kommer att handla om skogsnäringen, säger vikarien Liljeberg.

Inga beslut

Striden om pristaket är formellt bara en diskussionspunkt i dag.

Missnöjet är samtidigt så stort att flera av ministrarna redan på förhand flaggat för att man tills vidare inte kommer att godkänna de andra nödåtgärder som man planerat att besluta om i dag.

Det gäller dels åtgärder för att göra gemensamma gasinköp och få länderna att dela med sig till varandra, dels om att påskynda tillståndsprocessen för solkraft, uppdaterad vindkraft och värmepumpar.

Till nyhetsbyrån Bloomberg säger två EU-diplomater att de formella besluten kommer att skjutas upp till mitten av december.

– Vi kan inte ta beslut om någonting så länge som vi kan inte besluta om allt, säger Belgiens energiminister Tinne Van der Straeten på väg in till mötet.

Du kanske också gillar