Hem Världen Indien: Politiker skämtade om våldtäkter

Indien: Politiker skämtade om våldtäkter

förbi admin
0 kommentar

”Det finns ett talesätt som säger att när en våldtäkt är oundviklig, lägg dig ner och njut av den”, sa Ramesh Kumar från Kongresspartiet i delstatsparlamentet i Karnataka i torsdags.

Han använde liknelsen i en diskussion om att det var svårt att tygla ledamöterna i en kaosartad situation i delstatsparlamentet. Flera skrattade år kommentaren.

Uttalandet ledde snabbt till en storm i sociala medier och på stora mediesajter och på fredagen duggade ursäkterna tätt.

”Jag hade inga avsikter att förolämpa kvinnor, eller sänka parlamentets anseende. Jag hade inga baktankar”, sa Ramesh Kumar och bad om ursäkt av ”hela mitt hjärta ”.

Det är dock inte första gången som han har kritiserats för sexistiska uttalanden. När han för två år sedan anklagades för korruption sa Kumar att han kände sig som ett våldtäktsoffer.

Kvinnliga parlamentariker anklagar Ramesh Kumar för att sakna respekt för kvinnor. Samma sak gäller de andra ledamöter som skrattade åt ordväxlingen .

– För en kvinna som utsätts för en våldtäkt är det ett trauma för resten av livet. Det är mycket olämpligt att lättvindigt använda våldtäkter som liknelser för någonting annat, säger Roopakala M, enligt India Today.

Flera frivilligorganisationer har sagt att de kommer att agera juridiskt efter händelsen.

Ramesh Kumari fällde sin kommentar på årsdagen av den uppmärksammade gängvåldtäkten i New Delhi. Det var den 16 december 2012 som den 23-åriga studenten Jyoti Singh våldtogs av sex män på en rullande buss i Delhi. Flera av männen körde upp ett järnrör i hennes underliv och Jyoti Singh skadades så svårt att hon senare avled på ett sjukhus i Singapore.

I Indien blev gängvåldtäkten starten på en rasande protestvåg mot sexuellt våld. Miljontals människor gick ut på gatorna, även många män. Tidigare hade det varit tabu att prata om våldtäkter men nu trädde kvinna efter kvinna trädde fram och berättade om övergrepp. På många sätt var händelsen en föregångare till metoo i Indien.

Så småningom breddades debatten och kom att handla om kvinnans ställning i samhället. Känsliga frågor ställdes på sin spets: varför behandlar Indien sina kvinnor så illa?

Mediernas rapportering om våld mot kvinnor har fortsatt och med jämna mellanrum utlöser våldtäkter protester på nationell nivå.

Den moderniseringsprocess som det folkrika Indien just nu genomgår innebär att allt fler kvinnor skaffar sig högre utbildning och deltar i arbetslivet. Förändringen syns bäst i städerna.

I Delhi med nästan 20 miljoner invånare är det många kvinnor som fortfarande beskriver kollektivtrafiken, framför allt bussarna, som en mardröm. Den som åker buss i rusningstrafik får räkna med att bli tafsad på i trängseln.

Du kanske också gillar