Hem Världen Indien: Värmeböljan följdes av häftigt regn och översvämningar

Indien: Värmeböljan följdes av häftigt regn och översvämningar

förbi admin
0 kommentar

I delstater som Bihar och Assam i norra Indien och i grannlandet Bangladesh har flera dagars häftigt regn lett till översvämningar, jordskred, bortspolade skolor, vägar och järnvägsräls. I Bangladesh ligger stora arealer jordbruksmark under vatten. Minst 60 personer har dödats och flera miljoner människor har tvingats bort från sina hem i de folkrika länderna. Enligt indiska medier är översvämningarna de värsta på flera årtionden vid den här tiden på året.

Delhi, med 20 miljoner invånare, drabbads av ett rejält väder på måndagen, där stora regnmängder gjorde delar av staden svårframkomlig. Ett stort antal flighter blev försenade eller ställdes in. Regnet innebar också temperaturen sjönk med elva grader, från drygt 30 grader till knappt 20 grader.

– I morse när jag vaknade regnade det så mycket att det inte gick att se huset på andra sidan gatan. Jag fick vänta några timmar med att åka till jobbet, vattnet rann inte undan och det gick inte att ta sig fram med auto-rikshaw (trehjulig taxi), säger Suniti Virani på telefon från New Delhi.

För några veckor sedan beskrev hon för DN hur outhärdligt livet var under värmeböljan.

Suniti Virani.

Foto: Mia Holmgren

– Just nu tycker jag bara att det är skönt att värmen har gett sig, den har påverkat humöret och det har varit svårt att koncentrera sig. Det har bara handlat om att ta sig igenom dagen, , säger Suniti Virani som praktiserar på en skönhetssalong.

– Men samtidigt har ju ingenting varit normalt den här våren. Först alldeles för varmt alldels för mycket och nu regn och åska trots att monsunen inte har börjat. Det känns som vi befinner oss i en negativ spiral.

De senaste månaderna har stora delar av Indien upplevt värmeböljor som saknar motstycke.  Mars var den varmaste sedan mätningarna började för 122 år sedan. Förra veckan registrerades 49,2 grader delar av huvudstaden, rekordvarmt för maj månad och mycket över det normala.

Många människor har drabbats av hälsoproblem. Energiförbrukningen har också skjutit i höjden när luftkonditioneringar och fläktar körts på högvarv. Indien, som till 70 procent är beroende av el från kolkraftverk, har därmed ökat utsläppen av koldioxid.

Regnblöta gator i New Delhi.

Regnblöta gator i New Delhi.

Foto: Parveen Kumar/Hindustan Times/Shutterstock

Enligt klimatforskare vid Indian Institute of Tropical Meteorology i Pune är Indien och Bangladesh särskilt sårbara för klimatförändringar på grund av närheten till tropiska vatten i i Indiska oceanen och Bengaliska viken. De stigande havstemperaturerna har lett till ”torra förhållanden” i vissa delar av den indiska subkontinenten och ”en betydande ökning av nederbörden” i andra områden, enligt en studie från januari.

FN:s klimatpanel har utfärdat liknande varningar för en ökning av antalet extrema värmeböljor och perioder av torka.

För två år sedan publicerade India Meteorological Department, IMD, en rapport som visade på en ökning av medeltemperaturen med 0,7 grader sedan 1900-talets början. Om Indien inte lyckas minska utsläppen av koldioxid väntas antalet årliga värmeböljor att tredubblas till slutet av århundradet. Rapporten varnar också för att antalet heta nätter under ett år (när temperaturen inte sjunker under 23 grader) väntas öka med 70 procent.

Årets värmebölja har drabbat även grannlandet Pakistan och den allra högsta temperaturen uppmättes i Jacobabad i Sindhprovinsen förra helgen med 51 grader.

Läs mer: Fler skaffar AC i ett varmare Indien – så påverkar det klimatkrisen

Du kanske också gillar