Hem Världen Inför fredspriset – här är de hetaste kandidaterna – Nyheter (Ekot)

Inför fredspriset – här är de hetaste kandidaterna – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

Det är ett ovanligt år med ett krig i Europa. Ett fredspris där temat kan kopplas till Ukrainakriget är troligt.

Med få framsteg för fred kan det bli en organisation. Krigets lagar kan uppmärksammas genom ett pris till Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Den samlar in bevis för krigsbrott i Ukraina. Internationella domstolen ICJ i Haag, för tvister mellan länder, är också en favorit. Nobelkommittén i Oslo kan vilja belysa vikten av samarbete mellan länder för att främja fred genom internationell rätt.

Oppositionspolitikern Sviatlana Tsikhanouskaya från Belarus som visat motstånd mot Ukrainakriget är också en stark kandidat, tillsammans med andra nominerade från Belarus. Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är med i spekulationerna, men fredspriset gick till en rysk kandidat även förra året.

Om Nobelkommittén vill uppmärksamma den dramatiska flyktingsituationen i världen kan FN:s flyktingorgan UNHCR vara aktuell.

I en tid av oro för eskalering till ett kärnvapenkrig så kan kampen mot kärnvapen belysas, till exempel med ett pris till organisationen Hibakusha i Japan.

Fredspriset kan också gå till insatser för att ena ett religiöst splittrat Indien eller till demokratirörelsen i Hongkong. Många önskar ett strålkastarljus på klimatfrågan ett år med extrema väder.

Du kanske också gillar