Hem Världen Information från USA hjälpte Ukraina döda generaler

Information från USA hjälpte Ukraina döda generaler

förbi admin
0 kommentar

USA har den senaste tiden kraftigt ökat det militära stödet till Ukraina, framför allt med vapensändningar för miljardbelopp, men även genom att höja flödet av underrättelser.

Det handlar till exempel om information från satellitspaning och andra källor, som gör att USA kan förutse ryska truppförflyttningar och även kartlägga den ryska stridsledningens position, skriver New York Times, som hänvisar till källor inom den amerikanska administrationen.

Informationsdelningen, som enligt tidningen är ett sekretessklassat stöd till Ukraina, har haft avgörande inflytande på krigsutvecklingen. Det är ett av skälen till att så många ryska generaler dödats i kriget, trots att den mobila stridsledningen omgrupperar ofta.

Tidningen beskriver det som ”realtidsinformation”, där man kunnat förse Ukraina med mål för attacker och även bekräftat ukrainsk information.

Ukraina uppger att man hittills dödat omkring 12 generaler i kriget, en uppgift som förbluffat militära experter.

Michael Winiarski: Därför skickar Ryssland toppgeneraler till fronten

New York Times källor ville inte förtydliga hur många av dessa som dödats som ett resultat av USA:s hjälp. Ukraina uppges ha kombinerat den geografiska informationen med egen underrättelseverksamhet, bland annat radioavlyssning, och därefter skjutit med artilleri som dödat ryska officerare.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon vill inte kommentera detaljer, men bekräftar att ”man förser Ukraina med information och underrättelser som gör att de kan försvara sig själva.”

Adrienne Watson, talesperson i USA:s Nationella säkerhetsråd, sade också i en kommentar till artikeln att ”man inte lämnar underrättelser med avsikten att döda ryska generaler”.

Inte heller alla attacker mot höga officerare är ett resultat av samarbetet. Den senaste, på lördagen, som general Valerij Gerasimov, Rysslands högst rankade militär, undkom med knapp nöd, var inte med stöd från USA. I den attacken hävdar Ukraina att man dödade 200 ryska soldater, bland dem generalmajoren Andrej Simonov.

Enligt New York Times lämnar inte USA information om de högst rankade ryska militärerna till Ukraina.

På torsdagen kommenterade Kremls talesperson Dmitrj Peskov uppgifterna.

– Vår militär är medveten om att USA, Storbritannien och Nato i stort konstant förser de ukrainska styrkorna med underrättelser och andra parametrar, sade han till reportrar.

Enligt Peskov ”bidrog detta och vapenleveranserna inte till att de ryska operationerna snabbt kunde avslutas” men skulle inte hindra att Ryssland når sina mål.

Du kanske också gillar