Hem Världen Ingen ryss går säker när Putin mobiliserar

Ingen ryss går säker när Putin mobiliserar

förbi admin
0 kommentar

Putins tal till nationen i onsdags var noggrant kalibrerat.

Å ena sidan var det ett budskap om upptrappning i det som nu lanseras som ”ett krig mot hela den västliga krigsmaskinen” – med ytterligare 300 000 ryska soldater på ingång mot fronten i Ukraina.

Men å andra sidan försökte Putin också lugna de ryssar som oroar sig för att bli inkallade. Mobiliseringen är bara ”partiell”, hette det. Bara folk med militär erfarenhet eller särskilda militära kompetenser kommer i fråga. Och försvarsminister Sergej Sjojgu lovade uttryckligen att studenter inte kommer att inkallas.

Två dagar senare står det klart att detta inte stämmer med Kremls verkliga planer. I själva verket går ingen säker.

Får ryska män lämna landet? Den frågan ställer sig många. Och svaret är nej – om man tillhör ”reserven”, vilket alla som har gjort militärtjänst gör. Det vill säga en stor majoritet. I övrigt tycks reglerna variera. I vissa regioner får vapenföra män inte lämna sin hemstad, ibland måste de till och med stanna hemma.

Och från hela Ryssland kommer nu rapporter, inklusive videor, intervjuer och fotograferade dokument, som visar hur män i alla åldrar får besök av militärpolis som har med sig den fruktade inkallelseordern.Foto: TASS

I republiken Burjatien långt i öster har studenter på universitetet i huvudstaden Ulan-Ude gripits i lektionssalar för att omedelbart placeras på bussar till militärbaser. Från samma område, där hälften av befolkningen tillhör etniska minoriteter, kommer rapporter om män i små byar som väcks mitt i natten av polisen för att tvingas iväg till kriget.

Minoriteter och folk från fattiga ryska avkrokar har hela tiden varit överrepresenterade bland frontsoldaterna. Och nu tycks nu mobiliseringen ske med extra hög intensitet i sådana områden.

Enligt rapporter i oberoende medier har lokala ledare ute i provinserna fått ”kvoter” på hur många soldater de ska leverera. Då struntar man ofta i de mycket flytande definitionerna på en ”partiell” mobilisering.

– Det är ingen partiell mobilisering, det är hundra procent mobilisering, säger Alexandra Garmazjapova, ledare för en aktivistgrupp i Burjatien, till The Guardian.

Men även i Rysslands storstäder växer paniken, också inom den medelklass som hittills har trott sig vara skyddad från kriget.

I Moskva rapporteras om hur militärpolis dök upp på Sjukhus nummer 64 och delade ut inkallelseorder till manliga läkare enligt en förberedd lista. Videor cirkulerar på unga män som grips sittande på kaféer eller parkbänkar.

Genom en nystartad Telegramkanal kan allmänheten slå larm om att polisen har siktats på en viss tunnelbanestation på jakt efter rekryter. Liknande kanaler finns redan i andra städer som S:t Petersburg, Novosibirsk och Kazan.

Löftena om att stora kategorier skulle undantas från inkallelse har snabbt kommit på skam. Både studenter, äldre och folk som aldrig har hållit i ett vapen riskerar att hamna i kriget.

”Tjäna Ryssand – ett riktigt arbete”. Värvningspropaganda på en gata i S:t Petersburg.Foto: Olga Maltseva/AFP

Människorättsadvokaten Pavel Tjikov publicerar på sin Telegramkanal en lista på män över hela landet som nu har kallats in – baserat på meddelanden han personligen har fått av bekanta. Några exempel:

”Min styvfar har kallats in. Han är 49 år och saknar militär erfarenhet”.

”Min granne i Moskva är pensionerad överste, 63 år gammal. I dag kom de till honom med inkallelseorder”.

”Jag bor i Jakutien. I natt kom de med en order till min pappa. Han är 58 år och har aldrig gjort militärtjänstgöring”.

I Moskva slog polisen på onsdagskvällen till mot hundratals som hade samlats för en protest mot mobiliseringen på gågatan Arbat. Alla gripna män fick inkallelseorder, inklusive journalister som bevakade demonstrationen.

Den enda grupp som kan känna sig säker är medlemmar av Putins närmaste krets.

Medlemmar i oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs team busringde på onsdagen till några av dem – söner till Putins pressekreterare Dmitrij Peskov och premiärministern Michail Misjustin – och meddelade att de nu inkallas.

De båda unga männen slingrade sig och kom med undanflykter. Peskovs son lät förstå att hans namn gjorde honom immun mot mobilisering och att frågan skulle lösas ”på en annan nivå”.


https://twitter.com/olex_scherba/status/1572624326548922375

Kanske som ett svar på detta meddelade på fredagen fyra medlemmar i duman, det ryska parlamentet, att de tänker ta värvning.

Det rör sig om fyra uttalade krigshökar, alla i 50- eller 60-årsåldern. Bland andra Vitalij Milonov, en känd homofob och antisemit som brukar uppträda i en t-tröja med texten ”Ortodoxi eller död”.

Det militära värdet i dessa värvningar är oklart – om de fyra dumaledamöterna nu någonsin kommer till frontlinjen.

Läs mer:

Michael Winiarski: ”Mobiliseringen ett medgivande att Putins mål inte uppnåtts”

”Ryssar vill kriga när de segrar – inte kämpa i motvind”

Du kanske också gillar